2024/06/22

Pasta z bobu z czosnkiem i czarnuszką

Leniwą sobotę rozpoczęłam od relaksu na mieście na najlepszych lodach. Tak, w Katowicach od kilku miesięcy nareszcie mamy prawdziwe lody, do których ustawiają się długie kolejki, a smaki pozostają na długo w pamięci. Jestem szczęśliwa, bo nie trzeba wyjeżdżać już do innych miast. Cudownie! Wymarzone lato!

Postanowiłam dzisiaj zrobić z bobu, który miałam zamrożony, pastę, z dodatkiem czosnku i mojej ukochanej w ostatnim czasie czarnuszki. Tym razem pastę przygotowałam przy użyciu moździerza, to wcale nie jest takie wyczerpujące, a plus jest taki, że do umycia mamy tylko jedno naczynie, a efekt jest naprawdę godny wysiłku, nawet w tak upalny dzień!



Pasta z bobu z czosnkiem i czarnuszką

Składniki:
  • 400 g bobu
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • sól do smaku

Przygotowanie:
  • Bób gotujemy w osolonej wodzie.
  • Odcedzamy, zalewamy zimną wodą i ponownie odcedzamy.
  • Obieramy ze skórek i przekładamy do moździerza.
  • Dodajemy obrany ząbek czosnku.
  • Ucieramy, stopniowo dodajemy oliwę z oliwek, aby powstała gęsta i błyszcząca pasta.
  • Utarty bób mieszamy z czarnuszką, dodajemy do smaku sól i mieszamy ponownie.
  • Pastę podajemy polaną oliwą z oliwek i posypaną ziarnami czarnuszki.
  • Doskonale smakuje solo, jako dip do przekąsek warzywnych czy dodatek do kanapek zamiast masła.
  • Można przechowywać w lodówce dwa dni, warto włożyć do lodówki przed podaniem, aby smaki "przegryzły się".
  • Podobną pastę można przygotować z groszku, ciecierzycy czy fasoli, smakuje doskonale!

3 komentarze: