Jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu, najczęściej kojarzony z niedzielnym obiadem, bardzo lubiany zresztą nie tylko przez dorosłych - buraczki tarte. Najsmaczniejsze z małych, ale słodkich buraków. Najlepiej smakują podane do śląskiego obiadu. Buraki bardzo lubię nie tylko w takiej postaci. Chętnie miksuję zdrowe koktajle czy przygotowuję sałatki z ugotowanymi burakami, z rukolą i np. serem pleśniowym.
Buraczki tarte do obiadu
Składniki:
- 1 kg podobnej wielkości buraków
- cukier do smaku
Przygotowanie:
- Buraki gotujemy.
- Odcedzamy, zalewamy zimną wodą.
- Obieramy ze skóry i ścieramy na tarce na największych oczkach.
- Dodajemy do smaku cukier i mieszamy.
- Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są buraki.
- Do smaku można dodać także ocet lub sok z cytryny.
- Podajemy jako dodatek do obiadu np. z kluskami ślaskimi i roladą.
Uwielbiam buraczki :)
OdpowiedzUsuńNa pewno skorzystam z Twojego przepisu.
Zapraszam również do mnie, a tam 52 triki kuchenne, które ułatwią gotowanie.
Na pewno o większości nie mieliście pojęcia !