2016/08/23

Buraczki tarte

Jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu, najczęściej kojarzony z niedzielnym obiadem, bardzo lubiany zresztą nie tylko przez dorosłych - buraczki tarte. Najsmaczniejsze z małych, ale słodkich buraków. Najlepiej smakują podane do śląskiego obiadu. Buraki bardzo lubię nie tylko w takiej postaci. Chętnie miksuję zdrowe koktajle czy przygotowuję sałatki z ugotowanymi burakami, z rukolą i np. serem pleśniowym. 


Buraczki tarte do obiadu

Składniki:
  • 1 kg podobnej wielkości buraków
  • cukier do smaku

Przygotowanie:
  • Buraki gotujemy.
  • Odcedzamy, zalewamy zimną wodą.
  • Obieramy ze skóry i ścieramy na tarce na największych oczkach.
  • Dodajemy do smaku cukier i mieszamy.
  • Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są buraki.
  • Do smaku można dodać także ocet lub sok z cytryny.
  • Podajemy jako dodatek do obiadu np. z kluskami ślaskimi i roladą.



1 komentarz:

  1. Uwielbiam buraczki :)
    Na pewno skorzystam z Twojego przepisu.
    Zapraszam również do mnie, a tam 52 triki kuchenne, które ułatwią gotowanie.
    Na pewno o większości nie mieliście pojęcia !

    OdpowiedzUsuń