2016/08/07

Koktajl jeżynowy z chia

Najlepszym koktajlem na świecie jest dla mnie koktajl z jeżyn. Pomimo, że do tej pory powstało na blogu ponad 50 przepisów na przeróżne napoje owocowe, ten jeżynowy jest moim numerem jeden. Najlepszy na maślance, lekko kwaskowaty, przepyszny! Nadmiar jeżyn zawsze zamrażam, a gdy tylko mam ochotę miksuję pyszny koktajl, niezależnie od pory roku lub robię pyszne sorbety jeżynowe i leśne crumble. Tym razem podstawowy przepis wzbogaciłam o nasiona chia, popularnie zwane także szałwią hiszpańską. 


Koktajl jeżynowy z chia

Składniki:
  • 1 l maślanki
  • 500 g jeżyn
  • cukier do smaku
  • nasiona chia

Przygotowanie:
  • Do blendera kielichowego przelewamy maślankę.
  • Dodajemy jeżyny.
  • Miksujemy na jednolity płyn.
  • Dodajemy do smaku cukier.
  • Miksujemy ponownie.
  • Podajemy posypane nasionami chia.

4 komentarze: