Dokładnie tydzień temu, we wtorek, byłam gościem audycji "Przystanek lato" w Radiu Katowice. Opowiadałam o swoich pasjach, zwłaszcza o fotografowaniu dań i blogowaniu. Dziękuję za zaproszenie!
Podczas wywiadu wspomniałam o dwóch przepisach, które znajdziesz na blogu:
Dżem jeżynowo - czekoladowy z chia
Składniki:
- 400 g jeżyn, świeże lub mrożone
- 2 łyżki kakao bez cukru
- 1 łyżeczka nasion chia
- cukier do smaku
- woda
Przygotowanie:
- Do garnuszka dodajemy jeżyny i odrobinę wody, aby pokryła dno, a owoce nie przywarły.
- Dodajemy kakao, cukier do smaku oraz nasiona chia.
- Dusimy na małym ogniu, często mieszamy.
- Czekam, aż powstanie gęsty dżem.
- Dżem przekładamy do słoika.
Pappardelle w pomidorach z orzechami włoskimi
Składniki:
- makaron pappardelle czyli szersze wstążki na dwie porcje
- sos pomidorowy z ziołami
- orzechy włoskie do posypania
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Sos przekładamy do garnka, podgrzewamy i gasimy płomień.
- Ugotowany i odcedzony makaron dodajemy do sosu pomidorowego, dokładnie mieszamy.
- Podajemy zaraz po przygotowaniu, posypane kawałkami orzechów włoskich.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz