2016/08/19

Dżem jeżynowo - czekoladowy z chia

Pierwszy raz w życiu zrobiłam dzisiaj dżem z jeżyn, z kakao i nasionami chia. Smak bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Jak się okazało to strzał w dziesiątkę! Taki dżem przygotowałam w niedługim czasie, z jeżyn zebranych w ubiegłym tygodniu, podczas weekendowego spaceru. Idealny na nadchodzący weekend, na śniadanie jak znalazł! Słodki, owocowy i czekoladowy, z nasionami chia, które sprawiły, że konsystencja dżemu jest idealna, bez żadnych innych dodatków zagęszczających, domowy, najlepszy! Zdecydowanie muszę zrobić ten dżem ponownie! Paluszki lizać!



Dżem jeżynowo - czekoladowy z chia

Składniki:
  • 400 g jeżyn, świeże lub mrożone
  • 2 łyżki kakao bez cukru
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • cukier do smaku
  • woda

Przygotowanie:
  • Do garnuszka dodajemy jeżyny i odrobinę wody, aby pokryła dno, a owoce nie przywarły.
  • Dodajemy kakao, cukier do smaku oraz nasiona chia.
  • Dusimy na małym ogniu, często mieszamy.
  • Czekam, aż powstanie gęsty dżem.
  • Dżem przekładamy do słoika.




4 komentarze:

  1. Uwielbiam domowe dżemy i łączę je z czekoladą ale z chia jeszcze nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie. Chyba sama się zdecyduję i zrobię.
    Pozdrawiam
    http://yourszula.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń