Długi weekend rozpoczęty, a to najlepszy czas na lepienie pierogów, nie ważne jaka będzie pogoda, najważniejsze, że wreszcie można spokojnie zająć się lepieniem pierogów z jagodami.
Do pracy można zaangażować całą rodzina, a później z apetytem zjeść pyszną porcję pierogów ze śmietaną i kokosem. Takie pierogi robię praktycznie bardzo rzadko, ale zawsze z wielką przyjemnością, bez pośpiechu. Zdecydowanie bardziej wolę wersje wytrawne, ale od czasu do czasu można zjeść pierogi na słodko. Od lat korzystam z jednego, sprawdzonego przepisu na ciasto pierogowe i zawsze smakuje doskonale.
Do pracy można zaangażować całą rodzina, a później z apetytem zjeść pyszną porcję pierogów ze śmietaną i kokosem. Takie pierogi robię praktycznie bardzo rzadko, ale zawsze z wielką przyjemnością, bez pośpiechu. Zdecydowanie bardziej wolę wersje wytrawne, ale od czasu do czasu można zjeść pierogi na słodko. Od lat korzystam z jednego, sprawdzonego przepisu na ciasto pierogowe i zawsze smakuje doskonale.
Pierogi z jagodami, śmietaną i kokosem
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy
- ciepła woda
- szczypta soli
- 400 g jagód
- śmietana 18%
- wiórki kokosowe
Przygotowanie:
- Mąkę wysypujemy na blat.
- Robimy zagłębienie, dodajemy roztrzepane jajko, oliwę i stopniowo ciepłą wodę - tyle, aby powstało elastyczne ciasto.
- Ciasto odstawiamy na kwadrans, przykryte ręcznikiem.
- Rozwałkowujemy na cienki placek, szklanką wycinamy krążki, nakładamy jagody i zlepiamy.
- Gotujemy we wrzącej wodzie.
- Podajemy polane śmietaną i posypane wiórkami kokosowymi.
- Z 400 g jagód przygotowałam dwie porcje ciasta z podanego wyżej przepisu.
- Ugotowane pierogi z jagodami można zamrozić - wystarczy ułożyć na posypanej mąką tacy i zamrozić.
Mmm... z jagodami najlepsze :)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńZ jagodami to moje ulubione :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
świetnie!
Usuń