2016/08/12

Pierogi z jagodami

Długi weekend rozpoczęty, a to najlepszy czas na lepienie pierogów, nie ważne jaka będzie pogoda, najważniejsze, że wreszcie można spokojnie zająć się lepieniem pierogów z jagodami. 

Do pracy można zaangażować całą rodzina, a później z apetytem zjeść pyszną porcję pierogów ze śmietaną i kokosem. Takie pierogi robię praktycznie bardzo rzadko, ale zawsze z wielką przyjemnością, bez pośpiechu. Zdecydowanie bardziej wolę wersje wytrawne, ale od czasu do czasu można zjeść pierogi na słodko. Od lat korzystam z jednego, sprawdzonego przepisu na ciasto pierogowe i zawsze smakuje doskonale.





Pierogi z jagodami, śmietaną i kokosem

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy 
  • ciepła woda
  • szczypta soli
  • 400 g jagód
  • śmietana 18%
  • wiórki kokosowe

Przygotowanie:
  • Mąkę wysypujemy na blat.
  • Robimy zagłębienie, dodajemy roztrzepane jajko, oliwę i stopniowo ciepłą wodę - tyle, aby powstało elastyczne ciasto.
  • Ciasto odstawiamy na kwadrans, przykryte ręcznikiem.
  • Rozwałkowujemy na cienki placek, szklanką wycinamy krążki, nakładamy jagody i zlepiamy.
  • Gotujemy we wrzącej wodzie.
  • Podajemy polane śmietaną i posypane wiórkami kokosowymi.
  • Z 400 g jagód przygotowałam dwie porcje ciasta z podanego wyżej przepisu.
  • Ugotowane pierogi z jagodami można zamrozić - wystarczy ułożyć na posypanej mąką tacy i zamrozić.

4 komentarze: