2016/08/06

Smoothie bowl

Smoothie bowl to rodzaj śniadania, ostatnio zresztą bardzo modnego. Koktajl owocowy podajemy w miseczce i posypujemy ulubionymi dodatkami, najczęściej popularnymi superfoods, takimi jak: nasiona chia, młody jęczmień, jagody goji itp. Po koktajlach w słoiczkach pora na takie pyszne, letnie desery. Nie ma nic prostszego i szybszego w przygotowaniu, w dodatku zdrowego! Sierpień rozpoczęty, kilka dni temu wybrałam się więc do lasu na jeżyny. Nazbierałam wystarczająco dużo, aby przygotować koktajl - tym razem w postaci smoothie bowl.



Smoothie bowl


Składniki:
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 garście jeżyn
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 łyżka masła z orzeszków
  • 1 szczypta młodego jęczmienia 
  • migdały
  • miód do smaku

Przygotowanie:
  • Do blendera przelewamy jogurt.
  • Dodajemy umyte i osuszone jeżyny. 
  • Im więcej dodasz jeżyn tym będzie ciemniejszy kolor koktajlu.
  • Miksujemy na jednolitą masę.
  • Dodajemy do smaku miód.
  • Miskujemy ponownie.
  • Koktajl przelewamy do miseczki.
  • Posypujemy nasionami chia, wiórkami kokosowymi i młodym jęczmieniem.
  • Na wierzchu układamy migdały i masło orzechowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz