Smoothie bowl to rodzaj śniadania, ostatnio zresztą bardzo modnego. Koktajl owocowy podajemy w miseczce i posypujemy ulubionymi dodatkami, najczęściej popularnymi superfoods, takimi jak: nasiona chia, młody jęczmień, jagody goji itp. Po koktajlach w słoiczkach pora na takie pyszne, letnie desery. Nie ma nic prostszego i szybszego w przygotowaniu, w dodatku zdrowego! Sierpień rozpoczęty, kilka dni temu wybrałam się więc do lasu na jeżyny. Nazbierałam wystarczająco dużo, aby przygotować koktajl - tym razem w postaci smoothie bowl.
Smoothie bowl
Składniki:
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2 garście jeżyn
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 1 łyżka nasion chia
- 1 łyżka masła z orzeszków
- 1 szczypta młodego jęczmienia
- migdały
- miód do smaku
Przygotowanie:
- Do blendera przelewamy jogurt.
- Dodajemy umyte i osuszone jeżyny.
- Im więcej dodasz jeżyn tym będzie ciemniejszy kolor koktajlu.
- Miksujemy na jednolitą masę.
- Dodajemy do smaku miód.
- Miskujemy ponownie.
- Koktajl przelewamy do miseczki.
- Posypujemy nasionami chia, wiórkami kokosowymi i młodym jęczmieniem.
- Na wierzchu układamy migdały i masło orzechowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz