2016/08/21

Sorbet jeżynowy

Jeżynowe szaleństwo trwa, wykorzystuję ten czas na 100%. Większą ilość zawsze mrożę, robię koktajle, sorbety i musy. Ostatnio przygotowałam np. przepyszny dżem jeżynowo - czekoladowy z chiaTo zdecydowanie moje ulubione owoce w sierpniu, poza śliwkami oczywiście. 


Sorbet jeżynowy

Składniki:
  • 400 g mrożonych jeżyn
  • cukier do smaku
  • woda

Przygotowanie:
  • Jeżyny przekładamy do blendera, miksujemy razem z cukrem i odrobiną wody na jednolitą masę.
  • Przekładamy do miseczki, wyrównujemy powierzchnię i zamrażamy.
  • Podajemy z ułożonymi na wierzchu mrożonymi jeżynami.
  • Taki deser doskonale smakuje z wiórkami kokosowymi.
  • Dla dorosłych można przygotować wersję z dodatkiem owoców zmiksowanych z ulubionych winem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz