Jeżynowe szaleństwo trwa, wykorzystuję ten czas na 100%. Większą ilość zawsze mrożę, robię koktajle, sorbety i musy. Ostatnio przygotowałam np. przepyszny dżem jeżynowo - czekoladowy z chia. To zdecydowanie moje ulubione owoce w sierpniu, poza śliwkami oczywiście.
Sorbet jeżynowy
Składniki:
- 400 g mrożonych jeżyn
- cukier do smaku
- woda
Przygotowanie:
- Jeżyny przekładamy do blendera, miksujemy razem z cukrem i odrobiną wody na jednolitą masę.
- Przekładamy do miseczki, wyrównujemy powierzchnię i zamrażamy.
- Podajemy z ułożonymi na wierzchu mrożonymi jeżynami.
- Taki deser doskonale smakuje z wiórkami kokosowymi.
- Dla dorosłych można przygotować wersję z dodatkiem owoców zmiksowanych z ulubionych winem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz