2016/08/08

Ogórki małosolne z czarnuszką i ostrą papryką

Tyle słońca było dzisiaj w całym mieście, że zapomniałam nawet, że to poniedziałek. Jak dobrze, że jest lato, można korzystać do woli ze słońca i robić tanie zakupy warzyw i owoców. Chwilo trwaj. Do domu wróciłam z pięknymi, chrupiącymi ogórkami gruntowymi. Malutkie, słodkie, wprost idealne do zrobienia pyszności zamkniętych w słoiczkach. Nie, nie robię przetworów, ale kocham ogórki małosolne, takie domowej roboty, najlepsze! 

Lubię eksperymentować, nigdy nie korzystam z gotowych przepisów z książek czy gazet. Dzisiejszy eksperyment ogórkowy już teraz wiem, że jest sukcesem. Do podstawowej zalewy na ogórki małosolne dodałam ostrą paprykę i ukochaną czarnuszkę oraz czosnek. Genialne połączenie, idealne do mięsnych kanapek, na grilla, do sałatek, czy jako dodatek do obiadu.




Ogórki małosolne z czarnuszką i ostrą papryką

Składniki: (składniki podane na 1 litrowy słoik)
  • małe ogórki gruntowe
  • 4 łyżki czarnuszki
  • 1/2 łyżki ostrej papryki
  • czosnek
  • 1 l wody gorącej, przegotowanej
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie:
  • Ogórki dokładnie myjemy, osuszamy.
  • Kroimy na plasterki.
  • Układamy ciasno w słoiku razem z obranymi i pokrojonymi na plasterki ząbkami czosnku - ilość wedle preferencji.
  • Przygotowujemy zalewę, pamiętając, że na 1 litr wody dodajemy 1 łyżkę soli. 
  • Do solanki dodajemy 1/2 łyżki ostrej papryki w proszku oraz 4 łyżki czarnuszki.
  • Zalewę przelewamy do słoika z ogórkami, zakręcamy.
  • Przy ładnej pogodzie, gotowe są zazwyczaj na następny dzień.
  • Podajemy jako dodatek do kanapek, sałatek czy obiadu. 



2 komentarze: