Tyle słońca było dzisiaj w całym mieście, że zapomniałam nawet, że to poniedziałek. Jak dobrze, że jest lato, można korzystać do woli ze słońca i robić tanie zakupy warzyw i owoców. Chwilo trwaj. Do domu wróciłam z pięknymi, chrupiącymi ogórkami gruntowymi. Malutkie, słodkie, wprost idealne do zrobienia pyszności zamkniętych w słoiczkach. Nie, nie robię przetworów, ale kocham ogórki małosolne, takie domowej roboty, najlepsze!
Lubię eksperymentować, nigdy nie korzystam z gotowych przepisów z książek czy gazet. Dzisiejszy eksperyment ogórkowy już teraz wiem, że jest sukcesem. Do podstawowej zalewy na ogórki małosolne dodałam ostrą paprykę i ukochaną czarnuszkę oraz czosnek. Genialne połączenie, idealne do mięsnych kanapek, na grilla, do sałatek, czy jako dodatek do obiadu.
Ogórki małosolne z czarnuszką i ostrą papryką
Składniki: (składniki podane na 1 litrowy słoik)
- małe ogórki gruntowe
- 4 łyżki czarnuszki
- 1/2 łyżki ostrej papryki
- czosnek
- 1 l wody gorącej, przegotowanej
- 1 łyżka soli
Przygotowanie:
- Ogórki dokładnie myjemy, osuszamy.
- Kroimy na plasterki.
- Układamy ciasno w słoiku razem z obranymi i pokrojonymi na plasterki ząbkami czosnku - ilość wedle preferencji.
- Przygotowujemy zalewę, pamiętając, że na 1 litr wody dodajemy 1 łyżkę soli.
- Do solanki dodajemy 1/2 łyżki ostrej papryki w proszku oraz 4 łyżki czarnuszki.
- Zalewę przelewamy do słoika z ogórkami, zakręcamy.
- Przy ładnej pogodzie, gotowe są zazwyczaj na następny dzień.
- Podajemy jako dodatek do kanapek, sałatek czy obiadu.
uwielbiam robić kiszonki. taka wersja ogórków musi być pyszna!
OdpowiedzUsuńKasiu jest pyszna!
Usuń