Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

niedziela, 2 lipca 2017

Kluski

Nie ma nic lepszego niż tradycyjny, śląski obiad. Smakuje wyjątkowo zwłaszcza wtedy, gdy rzadko jemy kluski i mięso w postaci rolady. W tygodniu staram się nie jeść mięsa, za to sporo warzyw, bo uważam, że smakują znacznie lepiej od mięsa. Tak już mam długo i póki co jest mi z tym dobrze. Są jednak takie dni, kiedy zrobimy niedzielny obiad, taki tradycyjny, jaki jemy na Śląsku, a twedy obowiązkowe są kluski. Pomimo, że jestem rodowitą Ślązaczką, preferuję jednak zupełnie odmienne smaki.

Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na kluski, banalnie proste w wykonaniu i smaczne. Najlepsze oczywiście z sosem! Przepis identyczny jak na kluski śląskie, płaskie z dziurką.




Kluski

Składniki:
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • sól do smaku
  • mąka ziemniaczana


Przygotowanie:

  • Ziemniaki obieramy.
  • Gotujemy, odcedzamy.
  • Gorące ziemniaki rozgniatamy w prasce i przekładamy do miski.
  • Odstawiamy do ostudzenia.
  • Rozgniecione ziemniaki dzielimy na cztery części.
  • Jedną wyjmujemy i odkładamy.
  • W jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną.
  • Dodajemy jajko, sól oraz odłożone ziemniaki.
  • Starannie łączymy wszystkie składniki.
  • Z ciasta formujemy małe kulki.
  • Odkładamy na deskę posypaną mąką.
  • Zagotowujemy wodę z solą w dużym garnku.
  • Kluseczki gotujemy partiami, na najmniejszym ogniu przez średnio 10 minut.
  • Mieszamy delikatnie od czasu do czasu, najlepiej drewnianą łyżką.
  • Gotowe wyławiamy łyżką cedzakową.
  • Podobnie przygotowujemy kolejne partie.
  • Podajemy jako dodatek do obiadu.
  • Najlepiej smakują z sosami.
  • Podobnie można przygotować kluski śląskie - z uformowanych kulek w dłoni, które lekko spłaszczamy i robiąc dziurkę w środku.


2 komentarze :