2017/01/29

Focaccia z parmezanem, czarnuszką i oregano

Nie ma nic lepszego niż świeży, drożdżowy wypiek, przygotowany w domu. Zamiast tradycyjnego pieczywa, najczęściej w domu przygotowuję włoskie, zwłaszcza focaccię. Jest idealna, chrupiąca z zewnątrz, ziołowa i wyrośnięta, dzięki świeżym drożdżom. Unikam jak ognia tych w proszku. Wystarczy nieco cierpliwości i w niemal godzinę otrzymujesz najlepszy, świeży wypiek na świecie! Bez zbędnych, niezdrowych dodatków. 

Na szczęście od pewnego czasu mogę pochwalić się posiadaniem rewelacyjnej patelni, która nadaje się także do piekarnika. Jest solidna, a focaccia wczoraj upieczona wygląda bardzo ładnie. Tradycyjny przepis wzbogaciłam dodając starty parmezan, czarnuszkę i suszone oregano, bo lubię takie ziołowo-serowe smaki.




Focaccia z parmezanem, czarnuszką i oregano

Składniki:
  • 2 1/2 szklanki maki pszennej
  • 100 g świeżych drożdży
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 1 łyzka czarnuszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek plus oliwa do wysmarowania blachy

Przygotowanie:
  • Mąkę przesiewamy do miski.
  • Dodajemy pokruszone drożdże, ser, oregano, czarnuszkę i sól.
  • Dolewamy wodę i oliwę.
  • Ciasto wyrabiamy na blacie posypanym mąką, przez 10 minut, aż będzie gładkie.
  • Naczynie żaroodporne/blachę/patelnię do pieczenia smarujemy oliwą z oliwek.
  • Do naczynia wkładamy ciasto i rozciągamy po całej powierzchni.
  • Przykrywamy ręcznikiem.
  • Odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, aż podwoi swoją objętość.
  • Nakłuwamy nożem lub przy pomocy opuszków palców robimy wgłębienia.
  • Pieczemy przez 25 minut w temp. 200-220 st. C.
  • Focaccia smakuje doskonale na ciepło i na zimno.
  • Może stanowić dodatek do przekąsek lub formę pieczywa, z którego przygotować warto przepyszne kanapki.
  • Focaccię można zamrozić.



5 komentarzy:

  1. Wygląda cudownie! Jestem ciekawa jak smakuje to cudo.:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pięknie :) pyszny przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. To wygląda naprawdę ładnie! O czarnuszce mówi się coraz więcej, jednak jeszcze nie do końca wiadomo, jak ją stosować. Fajnie, że pokazałaś przykład takiego zastosowania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję! czarnuszka bardzo mi smakuje zwłaszcza w wypiekach wytrawnych :)

      Usuń