Surówka z kapusty z potartą marchewką to jedno z moich kulinarnych wspomnień z dzieciństwa. Najczęściej stanowiła ona dodatek do tłuczonych ziemniaków i kotlecików mielonych. Dzisiaj przygotowałam swoją wersję, ulepszonej moim zdaniem, popularnej surówki Coleslaw. Dodałam, zamiast majonezu lekki jogurt naturalny i ziarenka czarnuszki, które świetnie smakują z marchewką. Taka surówka to podstawa zimowego menu!
Surówka Coleslaw z czarnuszką
Składniki:
- 1/4 białej kapusty
- 1 marchew
- 3 łyżki jogurtu naturalnego, może być także gęsty jogurt grecki
- gruby plaster cebuli
- 3 łyżki czarnuszki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz i cukier do smaku
Przygotowanie:
- Kapustę drobno szatkujemy i przekładamy do miski.
- Obraną marchewkę ścieramy na tarce, na dużych oczkach i dodajemy do kapusty.
- Cebulę siekamy i dodajemy do pozostałych składników.
- Surówkę mieszamy z jogurtem naturalnym, czarnuszką i sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku i ponownie mieszamy.
- Wstawiamy do lodówki, aby smaki "przegryzły się".
U nas dziś tez była surówka z czarnuszką ale z kapusty pekińskiej :) Smaczna propozycja.
OdpowiedzUsuńcudownie!
Usuń