2017/01/06

Surówka Coleslaw z czarnuszką

Surówka z kapusty z potartą marchewką to jedno z moich kulinarnych wspomnień z dzieciństwa. Najczęściej stanowiła ona dodatek do tłuczonych ziemniaków i kotlecików mielonych. Dzisiaj przygotowałam swoją wersję, ulepszonej moim zdaniem, popularnej surówki Coleslaw. Dodałam, zamiast majonezu lekki jogurt naturalny i ziarenka czarnuszki, które świetnie smakują z marchewką. Taka surówka to podstawa zimowego menu!


Surówka Coleslaw z czarnuszką

Składniki:
  • 1/4 białej kapusty
  • 1 marchew
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego, może być także gęsty jogurt grecki
  • gruby plaster cebuli
  • 3 łyżki czarnuszki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Przygotowanie:
  • Kapustę drobno szatkujemy i przekładamy do miski.
  • Obraną marchewkę ścieramy na tarce, na dużych oczkach i dodajemy do kapusty.
  • Cebulę siekamy i dodajemy do pozostałych składników.
  • Surówkę mieszamy z jogurtem naturalnym, czarnuszką i sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku i ponownie mieszamy.
  • Wstawiamy do lodówki, aby smaki "przegryzły się".

2 komentarze: