2017/01/07

Kopytka

Tego przepisu nie może zabraknąć na blogu, zwłaszcza, że jest bardzo prosty. Kopytka przygotowuję bardzo rzadko, ale zimą, zwłaszcza w weekendy, do niedzielnego obiadu, pasują idealnie. Kilka składników i dodatek do obiadu z mięsem gotowy. U mnie w domu najczęściej jemy kopytka z mięsem i kapustą czerwoną. 



Kopytka

Składniki:
  • 500 g ziemniaków
  • 1 jajko
  • około 100 g mąki pszennej - im więcej dodamy tym kopytka będą mniej delikatne
  • szczypta soli

Przygotowanie:
  • Ziemniaki myjemy, obieramy, dzielimy na ćwiartki, zalewamy wodą i zagotowujemy.
  • Odcedzamy i przekładamy do praski, rozgniatamy na idealnie gładkie pure.
  • Odkładamy do całkowitego ostudzenia.
  • Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy ziemniaki, robimy zagłębienie i wbijamy jajko.
  • Solimy i zagniatamy, aby powstało gładkie ciasto.
  • Jeśli potrzeba, dodajemy więcej mąki.
  • W tym czasie zagotowujemy garnek z wodą.
  • Ciasto dzielimy na kilka części.
  • Z każdej formujemy wałek, podobnej grubości.
  • Dzielimy na "kopytka" odkrawając ciasto nożem.
  • Do gotującej się wody wrzucamy kopytka i gotujemy około 4 minut, od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię.
  • Gotujemy i mieszamy drewnianą łyżką, aby sprawdzić, czy kopytka się nie przykleiły.
  • Odcedzamy łyżką cedzakową i podajemy na talerzach.


5 komentarzy:

  1. Czy można zastąpić inną mąką?
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Julio, przyznam, że nie próbowałam nigdy innej niż pszenna

      Usuń
    2. Moja Mama robi z ziemniaczanej i tez pyszne ��

      Usuń
  2. Bardzo klasyczne danie, a jakie pyszne! Zresztą jak większość dań z ziemniaka :)

    OdpowiedzUsuń