Tego przepisu nie może zabraknąć na blogu, zwłaszcza, że jest bardzo prosty. Kopytka przygotowuję bardzo rzadko, ale zimą, zwłaszcza w weekendy, do niedzielnego obiadu, pasują idealnie. Kilka składników i dodatek do obiadu z mięsem gotowy. U mnie w domu najczęściej jemy kopytka z mięsem i kapustą czerwoną.
Kopytka
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 1 jajko
- około 100 g mąki pszennej - im więcej dodamy tym kopytka będą mniej delikatne
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Ziemniaki myjemy, obieramy, dzielimy na ćwiartki, zalewamy wodą i zagotowujemy.
- Odcedzamy i przekładamy do praski, rozgniatamy na idealnie gładkie pure.
- Odkładamy do całkowitego ostudzenia.
- Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy ziemniaki, robimy zagłębienie i wbijamy jajko.
- Solimy i zagniatamy, aby powstało gładkie ciasto.
- Jeśli potrzeba, dodajemy więcej mąki.
- W tym czasie zagotowujemy garnek z wodą.
- Ciasto dzielimy na kilka części.
- Z każdej formujemy wałek, podobnej grubości.
- Dzielimy na "kopytka" odkrawając ciasto nożem.
- Do gotującej się wody wrzucamy kopytka i gotujemy około 4 minut, od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię.
- Gotujemy i mieszamy drewnianą łyżką, aby sprawdzić, czy kopytka się nie przykleiły.
- Odcedzamy łyżką cedzakową i podajemy na talerzach.
Czy można zastąpić inną mąką?
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Julio, przyznam, że nie próbowałam nigdy innej niż pszenna
UsuńMoja Mama robi z ziemniaczanej i tez pyszne ��
UsuńBardzo klasyczne danie, a jakie pyszne! Zresztą jak większość dań z ziemniaka :)
OdpowiedzUsuńzgadzam się z Tobą!
Usuń