2017/01/13

Sałatka z soczewicy z ogórkiem i cebulą

W Karnawale nie może zabraknąć dobrego jedzenia, przede wszystkim pysznych i prostych sałatek. Dzisiaj przedstawiam przepis na wspaniałą sałatkę z soczewicy, którą lubię podobnie jak cieciorkę. Doskonała na śniadanie. Delikatny smak soczewicy postanowiłam połączyć tym razem z ostrą cebulę, konserwowym ogórkiem i drobiową wędliną. Efekt bardzo mnie mile zaskoczył, bo wyszła bardzo smaczna i z chęcią będzie królowała na moim stole nie tylko od święta!



Sałatka z soczewicy z ogórkiem i cebulą

Składniki:
  • 400 g soczewicy z puszki
  • 1/3 cebuli
  • kilka plasterków drobiowej wędliny
  • 3 ogórki konserwowe
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • Soczewicę płuczemy z zalewy na sitku, odsączamy i przekładamy do miski.
  • Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę razem z ogórkami konserwowymi o drobiową wędliną.
  • Dodajemy do soczewicy.
  • Sałatkę doprawiamy do smaku.
  • Mieszamy.
  • Odstawiamy na 30 minut do lodówki, aby smaki "przegryzły się".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz