2017/01/20

Pesto z rukoli

Jeden z najszybszych sosów do makaronu dzisiaj na blogu. Pesto z rukoli z pestkami z dyni to alternatywa popularnego pesto verde z bazylią. Poza makaronem można pesto z rukoli wykorzystać do przygotowania grzanek, zapiekanek, przekąsek lub podać jako dodatek do ulubionych serów. Ja moje pesto wykorzystam dzisiaj do makaronu i focacci. Smakuje cudownie! To takie proste!



Pesto z rukoli



Składniki:
  • 3 łyżki parmezanu lub grana padano
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki pestek z dyni
  • 2 garście rukoli
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • W blenderze umieszczamy rukolę, obrany czosnek, pestki z dyni i parmezan.
  • Wlewamy oliwę z oliwek.
  • Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  • Jeśli wolisz rzadsze pesto, dolej więcej oliwy.
  • Pesto przechowuj do tygodnia w lodówce.
  • Pesto można śmiało zamrozić!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz