Jeden z najszybszych sosów do makaronu dzisiaj na blogu. Pesto z rukoli z pestkami z dyni to alternatywa popularnego pesto verde z bazylią. Poza makaronem można pesto z rukoli wykorzystać do przygotowania grzanek, zapiekanek, przekąsek lub podać jako dodatek do ulubionych serów. Ja moje pesto wykorzystam dzisiaj do makaronu i focacci. Smakuje cudownie! To takie proste!
Pesto z rukoli
Składniki:
- 3 łyżki parmezanu lub grana padano
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 3 łyżki pestek z dyni
- 2 garście rukoli
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- W blenderze umieszczamy rukolę, obrany czosnek, pestki z dyni i parmezan.
- Wlewamy oliwę z oliwek.
- Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
- Jeśli wolisz rzadsze pesto, dolej więcej oliwy.
- Pesto przechowuj do tygodnia w lodówce.
- Pesto można śmiało zamrozić!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz