2017/01/17

Jajka zapiekane z pomidorkami koktajlowymi

Z tęsknoty za wiosną i słońcem przygotowałam dzisiaj takie śniadanie. Jajka zapiekane z pomidorkami koktajlowymi, z czosnkiem, suszonym oregano i włoskim grana padano to jedno z lepszych pomysłów, gdy za oknem szaro i ponuro. Do tego zielona, musztardowa w smaku rukola. To już mój trzeci pomysł na zapiekane jajka i z pewnością będzie ich przybywać z czasem, bo bardzo mi się taka kompozycja podoba. Mam nadzieję, że i Tobie także!


Jajka zapiekane z pomidorkami koktajlowymi

Składniki:
  • 2 jajka
  • 2 plasterki kiełbasy żywieckiej
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżki startego grana padano
  • 1 garść rukoli
  • sól do smaku

Przygotowanie:
  • Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek.
  • Układamy plasterki kiełbasy żywieckiej.
  • Pomidorki dzielimy na pół i rozkładamy, pokrywając dno naczynia żaroodpornego.
  • Na pomidorkach układamy plasterki obranego czosnku.
  • Posypujemy suszonym oregano i solą.
  • Do środka wbijamy dwa jajka.
  • Zapiekamy w temp, 180 st. C, średnio przez 15 minut.
  • Czas zapiekana tak naprawdę zależy od tego czy lubisz bardziej płynne czy scięte żółtko.
  • Podajemy zaraz po przygotowaniu, z ułożona na wierzchu rukolą.
  • Posypujemy grana padano.
  • Podajemy z ulubionymi pieczywem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz