Z tęsknoty za wiosną i słońcem przygotowałam dzisiaj takie śniadanie. Jajka zapiekane z pomidorkami koktajlowymi, z czosnkiem, suszonym oregano i włoskim grana padano to jedno z lepszych pomysłów, gdy za oknem szaro i ponuro. Do tego zielona, musztardowa w smaku rukola. To już mój trzeci pomysł na zapiekane jajka i z pewnością będzie ich przybywać z czasem, bo bardzo mi się taka kompozycja podoba. Mam nadzieję, że i Tobie także!
Jajka zapiekane z pomidorkami koktajlowymi
Składniki:
- 2 jajka
- 2 plasterki kiełbasy żywieckiej
- 1 ząbek czosnku
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 łyżki startego grana padano
- 1 garść rukoli
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek.
- Układamy plasterki kiełbasy żywieckiej.
- Pomidorki dzielimy na pół i rozkładamy, pokrywając dno naczynia żaroodpornego.
- Na pomidorkach układamy plasterki obranego czosnku.
- Posypujemy suszonym oregano i solą.
- Do środka wbijamy dwa jajka.
- Zapiekamy w temp, 180 st. C, średnio przez 15 minut.
- Czas zapiekana tak naprawdę zależy od tego czy lubisz bardziej płynne czy scięte żółtko.
- Podajemy zaraz po przygotowaniu, z ułożona na wierzchu rukolą.
- Posypujemy grana padano.
- Podajemy z ulubionymi pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz