Ciasteczka kruche z marmoladą to moja słodka propozycja nie tylko na weekendy. Są szybkie w przygotowaniu, niedrogie i bardzo smaczne, z niespodzianką w postaci słodkiej i idealnie pasującej do kruchego ciasta marmolady. Kilka składników i mamy sporą ilość przepysznych ciasteczek domowej roboty!
Składniki:
- 250 g miękkiego masła
- 600 g mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 3 żółtka
dodatkowo:
- twarda marmolada np. truskawkowa lub wiśniowa
Przygotowanie:
- Do miski przekładamy miękkie masło podzielone na mniejsze kawałki.
- Przesiewamy mąkę pszenną.
- Dodajemy cukier puder, cukier z prawdziwą oraz żółtka.
- Całość wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą.
- Wkładamy do lodówki na 60 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek.
- Inną opcją jest uformowanie wałeczków i krojenie ich na plastry.
- Wykrawamy kółeczka, średnica zależy od nas.
- Można zrobić więcej mniejszych ciastek lub takie większe.
- Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na każdym robimy zagłębienie i nakładamy marmoladę.
- Ciasteczka pieczemy w temp. 200 st. C, aż nabiorą złocistego koloru, nie dłużej niż 20 minut.
- Upieczone ciasteczka odkładamy na kratkę, do ostudzenia.
- Do ciasta możesz dodać orzechy zmielone np. włoskie.
Jak z cukierni! Na pewno zrobię. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Maslo musi byc extra 82% czy moze byc mix ?
OdpowiedzUsuń