Na tak skomponowaną smakowo sałatkę miałam ochotę już od dłuższego czasu. Dzisiaj wreszcie nadszedł ten moment i zrobiłam ją na śniadanie. Dodałam ząbek czosnku i posiekaną natkę z pietruszki, niebo w gębie! Całość wzbogaciłam typowo włoskimi składnikami, bo parmezanem i suszonymi pomidorami i tak powstała inspirowana słoneczną Italią, nie tylko weekendowa, przepyszna i prosta sałatka. Koniecznie do powtórzenia!
Sałatka z fasoli i cieciorki z suszonymi pomidorami i parmezanem
Składniki:
- 1/3 szklanki czerwonej fasoli z puszki
- 1/3 szklanki białej fasoli z puszki
- 1/3 szklanki ciecierzycy z puszki
- 5 kawałków suszonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
- 3 łyżki startego parmezanu
- sól, pieprz do smaku
- oliwa z oliwek dobrej jakości
Przygotowanie:
- Fasole i cieciorkę płuczemy z zalewy, odsączamy.
- Przekładamy do miski.
- Dodajemy obrany i posiekany czosnek oraz pokrojone w kostkę suszone pomidory.
- Skrapiamy oliwą z oliwek i mieszamy z posiekaną natką z piteruszki.
- Doprawiamy do smaku.
- Przekładamy do lodówki, aby smaki "przegryzły się".
- Podajemy posypane startym parmezanem.
- Świetnie smakuje z grzankami lub włoskimi paluszkami grissini.
Ta fasolka musi być przepyszna. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
bardzo mi smakowała w takim zestawieniu :)
Usuńciekawe polaczenie smakowe :)
OdpowiedzUsuńtak, ale bardzo proste i smaczne!
UsuńSmacznie wygląda:) muszę jej spróbować:)
OdpowiedzUsuńjest przepyszna, bedziesz zachwycona!
Usuń