Nadeszła sobota, a od kilku dni miałam jednocześnie ochotę na podpłomyki i pizzę. Powstały proste i rewelacyjne podpłomyki, a właściwie pizza na podpłomykach z pesto z rukoli. Efekt zaskoczył moje podniebienie, to było przepyszne! Chrupiący podpłomyk, gorący, posmarowany grubą warstwą domowego pesto z rukoli, z serem provolone dolce, czarnuszką, ostrą papryką i świeżą rukolą. Takiego przepisu nie znajdziesz w żadnej książce kulinarnej! To moja własna propozycja dla Ciebie na nie tylko karnawałowe imprezy!
Pizza na podpłomyku z pesto z rukoli
Składniki:
- pesto z rukoli - przepis na pesto z rukoli
na podpłomyki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- woda
- szczypta soli
ponadto
- czarnuszka do posypania
- suszone oregano do posypania
- ostra papryka do posypania
- ser do pizzy, wybrałam provolone, ale możesz użyć np. mozzarelli lub innego sera
- świeża rukola
Przygotowanie:
- Przygotowujemy ciasto na podpłomyki, czyli mieszamy mąkę z taką ilością wody, aby powstało ciasto.
- Gotowe ciasto rozwałkowujemy na cienki placek.
- Wykrawamy krążki.
- Smażymy na suchej patelni, na małym ogniu z jednej strony.
- Obracamy, smarujemy grubą warstwą pesto.
- Na każdy podpłomyk kładziemy kawałki sera, oprószamy ostrą papryką i czarnuszką i suszonym oregano.
- Gdy ser roztopi się, przekładamy z patelni na talerz.
- Na wierzchu układamy listki rukoli.
- Podajemy zaraz po przygotowaniu, najlepiej z ulubionymi winem.
Nie wiedziałam, że podpłomyki robi się tak prosto. Świetny przepis na taką pizzę, z pesto z rukoli jeszcze nie robiłam. Koniecznie muszę spróbować, dzięki za inspirację.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie: www.guesswhat.pl
bardzo proste, a pesto z rukoli zrób koniecznie!
UsuńPodpłomyki jednak kojarzą się ze słodkim daniem, ale naprawdę chętnie wypróbuję wersję wytrawną. Uwielbiam rukolę, to chyba jedyne warzywo, które faktycznie mogę jeść do wszystkiego i bez ograniczeń. Do tego pesto..... To jest skazane na sukces!
OdpowiedzUsuńrzeczywiście, w sklepach znaleźć można takie słodkie wafle o nawzie podpłomyki, ale te tradycyjne są przygotowywane w wersji wytrawnej, na suchej patelni :) rukola też mi smakuje, ale nie zawsze tak było!
Usuń