2017/01/21

Pizza na podpłomyku z pesto z rukoli

Nadeszła sobota, a od kilku dni miałam jednocześnie ochotę na podpłomyki i pizzę. Powstały proste i rewelacyjne podpłomyki, a właściwie pizza na podpłomykach z pesto z rukoli. Efekt zaskoczył moje podniebienie, to było przepyszne! Chrupiący podpłomyk, gorący, posmarowany grubą warstwą domowego pesto z rukoli, z serem provolone dolce, czarnuszką, ostrą papryką i świeżą rukolą. Takiego przepisu nie znajdziesz w żadnej książce kulinarnej! To moja własna propozycja dla Ciebie na nie tylko karnawałowe imprezy!



Pizza na podpłomyku z pesto z rukoli

Składniki:

na podpłomyki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • woda
  • szczypta soli

ponadto

  • czarnuszka do posypania
  • suszone oregano do posypania
  • ostra papryka do posypania
  • ser do pizzy, wybrałam provolone, ale możesz użyć np. mozzarelli lub innego sera
  • świeża rukola

Przygotowanie:
  • Przygotowujemy ciasto na podpłomyki, czyli mieszamy mąkę z taką ilością wody, aby powstało ciasto.
  • Gotowe ciasto rozwałkowujemy na cienki placek.
  • Wykrawamy krążki.
  • Smażymy na suchej patelni, na małym ogniu z jednej strony.
  • Obracamy, smarujemy grubą warstwą pesto.
  • Na każdy podpłomyk kładziemy kawałki sera, oprószamy ostrą papryką i czarnuszką i suszonym oregano.
  • Gdy ser roztopi się, przekładamy z patelni na talerz.
  • Na wierzchu układamy listki rukoli.
  • Podajemy zaraz po przygotowaniu, najlepiej z ulubionymi winem.


4 komentarze:

  1. Nie wiedziałam, że podpłomyki robi się tak prosto. Świetny przepis na taką pizzę, z pesto z rukoli jeszcze nie robiłam. Koniecznie muszę spróbować, dzięki za inspirację.
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie: www.guesswhat.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Podpłomyki jednak kojarzą się ze słodkim daniem, ale naprawdę chętnie wypróbuję wersję wytrawną. Uwielbiam rukolę, to chyba jedyne warzywo, które faktycznie mogę jeść do wszystkiego i bez ograniczeń. Do tego pesto..... To jest skazane na sukces!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rzeczywiście, w sklepach znaleźć można takie słodkie wafle o nawzie podpłomyki, ale te tradycyjne są przygotowywane w wersji wytrawnej, na suchej patelni :) rukola też mi smakuje, ale nie zawsze tak było!

      Usuń