Dzisiaj zjadłam przepyszne drugie śniadanie, na ciepło. Jajka zapiekłam z pieczarkami, czosnkiem i szpinakiem, posypałam czarnuszką i grana padano. Podałam ze świeżą bułeczką, było idealne jak na czwartkowy dzień. To już kolejny przepis na zapiekane jajka, które tak mi smakują, zwłaszcza zimą. Proste, szybkie i bardzo syte śniadanie na ciepło, czyli tak jak lubię najbardziej. Taki przepis można wykorzystać także na obiad lub kolację.
Jajka zapiekane z pieczarkami i szpinakiem
Składniki:
- 2 jajka
- 5 pieczarek
- garść szpinaku baby
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki posiekanej natki z pietruszki
- 2 łyżki startego sera grana padano lub parmezanu
Przygotowanie:
- Pieczarki i szpinak dokładnie myjemy.
- Osuszamy.
- Pieczarki kroimy na plasterki.
- Na łyżce oliwy z oliwek podsmażamy pokrojony na plasterki czosnek.
- Dodajemy szpinak i plasterki pieczarek.
- Dusimy na małym ogniu, aż woda odparuje.
- Doprawiamy do smaku.
- Naczynie żaroodporne smarujemy pozostałą oliwą z oliwek.
- W naczyniu układamy szpinak z pieczarkami i czosnkiem.
- Wbijamy dwa jajka.
- Zapiekamy w temp. 180 st. C przez nie wiecej niż 15 minut.
- Czas zapiekana zależy od tego, jak bardzo ścięte jajka lubisz.
- Podajemy posypane natką z pietruszki i startym serem.
- Najlepiej smakują ze świeżym pieczywem.
Jestem ciekawa jak to smakuje!
OdpowiedzUsuń:)https://jaglusia.wordpress.com/
dobrze smakuje, na włoską nutę!
Usuń