Sezon truskawkowy chociaż krótki, może być naprawdę smaczny. Dzisiaj przyszła pora na domowy kisiel, którego smak jest o niebo lepszy od tego kupowanego w sklepie. Jestem przekonana, że pokochasz taki domowy kisiel i będziesz przygotowywać nie tylko deser z truskawek, ale i innych owoców! Wykorzystać można zarówno świeże jaki i mrożone truskawki. Akurat miałam właśnie te mrożone.
Domowy kisiel truskawkowy
Składniki:
- 500 g truskawek
 - 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
 - 250 ml zimnej wody plus 4 łyżeczki
 - cukier do smaku
 
Przygotowanie:
- Truskawki przekładamy do blendera i miksujemy z zimną wodą na jednolitą masę.
 - Przekładamy do garnka, zagotowujemy owoce.
 - W kubeczku rozprowdzamy mąkę ziemniaczaną z 4 łyżeczkami wody i dodajemy do truskawek.
 - Dokładnie i nieustannie mieszamy, dodajemy do smaku cukier, zagotowujemy, gdy masa zgęstnieje kisiel jest gotowy.
 - Jeśli po zagotowaniu kisiel jest zbyt rzadki rozprowadzamy kolejną łyżeczką mąki ziemniaczanej w wodzie, dodajemy do kisielu, mieszamy i ponownie zagotowujemy.
 
Uwielbiam takie kisiele, trzeba korzystać puki sezon.
OdpowiedzUsuńRobiłam w weekend z rabarbarem.
dokładnie tak!
Usuńtylko dlaczego on jest w słoiku czyżby na zimę można zrobić ?????
OdpowiedzUsuńto propozycja podania, jeśli przeglądniejsz mojego bloga zauważysz, że mam słabość do słoiczków :) pozdrawiam!
UsuńPysznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńdziękuję Kasiu, pozdrowienia!
Usuń