Sezon na truskawki w pełni, w Katowicach, od niedzieli koszyk truskawek można kupić już za 5 zł, korzystam więc ile się da i przygotowuje desery, o których marzę przez cały rok. Dzisiaj zrobiłam ciasto z truskawkami i kruszonką, bez miksera, bardzo łatwe w przygotowaniu i pyszne, bo wilgotne dzięki truskawkom.
Składniki:
na ciasto
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 2/3 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 2 szczypty soli
- 1 szklanka truskawek
na kruszonkę
zasada jest prosta, przy przygotowaniu kruszonki stosuje się proporcje 1:1:2
- 1 część masła w temperaturze pokojowej (np. 100 g)
- 1 część cukru (np. 100 g)
- 2 części mąki (np. 200 g)
do wysmarowania blachy
- masło
- bułka tarta
Przygotowanie:
- Przygotowujemy dwie miski.
- W jednej mieszamy wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre.
- Mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy.
- Formę do pieczenia smarujemy masłem i posypuejmy bułką tartą.
- Ciasto przekładamy do wysmarowanej formy, na wierzchu układamy truskawki.
- Z mąki, cukru i masła przygotowujemy kruszonkę, którą posypujemy ciasto.
- Pieczemy przez 40 minut w 180 st. C.
- Upieczone ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub podać z zimnym jogurtem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz