2016/06/03

Ciasto z truskawkami

Sezon na truskawki w pełni, w Katowicach, od niedzieli koszyk truskawek można kupić już za 5 zł, korzystam więc ile się da i przygotowuje desery, o których marzę przez cały rok. Dzisiaj zrobiłam ciasto z truskawkami i kruszonką, bez miksera, bardzo łatwe w przygotowaniu i pyszne, bo wilgotne dzięki truskawkom.



Ciasto z truskawkami

Składniki:

na ciasto
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szczypty soli
  • 1 szklanka truskawek

na kruszonkę

zasada jest prosta, przy przygotowaniu kruszonki stosuje się proporcje 1:1:2
  • 1 część masła w temperaturze pokojowej (np. 100 g)
  • 1 część cukru (np. 100 g)
  • 2 części mąki (np. 200 g)

do wysmarowania blachy
  • masło
  • bułka tarta

Przygotowanie:
  • Przygotowujemy dwie miski.
  • W jednej mieszamy wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre.
  • Mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy.
  • Formę do pieczenia smarujemy masłem i posypuejmy bułką tartą.
  • Ciasto przekładamy do wysmarowanej formy, na wierzchu układamy truskawki.
  • Z mąki, cukru i masła przygotowujemy kruszonkę, którą posypujemy ciasto.
  • Pieczemy przez 40 minut w 180 st. C.
  • Upieczone ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub podać z zimnym jogurtem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz