2016/06/12

Surówka z młodej kapusty z marchewką i koperkiem

Wiosenny klasyk. Młodą kapustę białą można przygotować na wiele sposobów jednak najsmaczniejsza moim zdaniem jest na surowo, jako dodatek do obiadu. Chrupiąca, soczysta i zdrowa. Tak niewiele potrzeba, aby nadać jej jeszcze lepszego smaku. Świetnie smakuje z jogurtem naturalnym, potartą marchewką i posiekanym koperkiem. Można przygotować także wersję z majonezem wymieszanym z jogurtem naturalnym.


Surówka z młodej kapusty z marchewką i koperkiem

Składniki:
  • 1 główka młodej białej kapusty
  • 3 marchewki
  • 1 pęczek koperku
  • szklanka śmietany 12%
  • cukier
  • sól do smaku

Przygotowanie:
  • Z białej kapusty usuwamy wierzchnie liście.
  • Umytą dzielimy najwygodniej na ćwiartki i szatkujemy, przekładamy do miski.
  • Marchewki obieramy ze skóry i ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy do kapusty.
  • Posiekany koperek dodajemy do kapusty z potartą marchewką.
  • Warzywa mieszamy ze śmietaną.
  • Dodajemy cukier i sól, dokładnie mieszamy.
  • Najlepiej smakuje lekko schłodzona.
  • Można podawać solo lub jako dodatek do obiadu, kanapek na ciepło.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz