Wiosenny klasyk. Młodą kapustę białą można przygotować na wiele sposobów jednak najsmaczniejsza moim zdaniem jest na surowo, jako dodatek do obiadu. Chrupiąca, soczysta i zdrowa. Tak niewiele potrzeba, aby nadać jej jeszcze lepszego smaku. Świetnie smakuje z jogurtem naturalnym, potartą marchewką i posiekanym koperkiem. Można przygotować także wersję z majonezem wymieszanym z jogurtem naturalnym.
Surówka z młodej kapusty z marchewką i koperkiem
Składniki:
- 1 główka młodej białej kapusty
- 3 marchewki
- 1 pęczek koperku
- szklanka śmietany 12%
- cukier
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Z białej kapusty usuwamy wierzchnie liście.
- Umytą dzielimy najwygodniej na ćwiartki i szatkujemy, przekładamy do miski.
- Marchewki obieramy ze skóry i ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy do kapusty.
- Posiekany koperek dodajemy do kapusty z potartą marchewką.
- Warzywa mieszamy ze śmietaną.
- Dodajemy cukier i sól, dokładnie mieszamy.
- Najlepiej smakuje lekko schłodzona.
- Można podawać solo lub jako dodatek do obiadu, kanapek na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz