2016/06/13

Domowy kisiel truskawkowy

Sezon truskawkowy chociaż krótki, może być naprawdę smaczny. Dzisiaj przyszła pora na domowy kisiel, którego smak jest o niebo lepszy od tego kupowanego w sklepie. Jestem przekonana, że pokochasz taki domowy kisiel i będziesz przygotowywać nie tylko deser z truskawek, ale i innych owoców! Wykorzystać można zarówno świeże jaki i mrożone truskawki. Akurat miałam właśnie te mrożone.





Domowy kisiel truskawkowy

Składniki:
  • 500 g truskawek
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 250 ml zimnej wody plus 4 łyżeczki
  • cukier do smaku

Przygotowanie:
  • Truskawki przekładamy do blendera i miksujemy z zimną wodą na jednolitą masę.
  • Przekładamy do garnka, zagotowujemy owoce.
  • W kubeczku rozprowdzamy mąkę ziemniaczaną z 4 łyżeczkami wody i dodajemy do truskawek. 
  • Dokładnie i nieustannie mieszamy, dodajemy do smaku cukier, zagotowujemy, gdy masa zgęstnieje kisiel jest gotowy.
  • Jeśli po zagotowaniu kisiel jest zbyt rzadki rozprowadzamy kolejną łyżeczką mąki ziemniaczanej w wodzie, dodajemy do kisielu, mieszamy i ponownie zagotowujemy.

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie kisiele, trzeba korzystać puki sezon.
    Robiłam w weekend z rabarbarem.

    OdpowiedzUsuń
  2. tylko dlaczego on jest w słoiku czyżby na zimę można zrobić ?????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to propozycja podania, jeśli przeglądniejsz mojego bloga zauważysz, że mam słabość do słoiczków :) pozdrawiam!

      Usuń