2016/06/25

Deser lodowy z miętowymi czereśniami, fistaszkami i kruszonką

Lato to najlepszy czas na deserowe szaleństwo. Bogactwo kolorowych i soczystych owoców sprawia, że często przygotowujemy słodkie pyszności w kolorach tęczy. Spontaniczne desery smakują zawsze najlepiej. Poza koktajlami owocowymi i warzywnymi, lemoniadami czy sorbetami, w upalne dni można w kilka chwil przygotować w domu pyszny deser, bez pieczenia, za to z owocami, lodami i chrupiącymi dodatkami. To świetna propozycja, gdy odwiedzą nas niespodziewani goście, bo deser jest bardzo prosty w przygotowaniu. Dla dodatkowego orzeźwienia połącz owoce ze świeżą miętą czy melisą. Dla dorosłych polecam wino Monte Santi Original, słodkie, idealne nie tylko do tego deseru.




Deser lodowy z miętowymi czereśniami, fistaszkami i kruszonką

Składniki:
  • 5 kruchych ciasteczek
  • 1 garść solonych orzeszków ziemnych
  • 1 garść czereśni
  • 1 łyżka lodów waniliowych lub śmietankowych
  • 1 łyżeczka świeżej mięty

Przygotowanie:
  • Ciasteczka rozkruszamy i przekładamy na talerz lub do miski.
  • 3/4 kruszonki układamy na dnie słoiczka lub szklaneczki.
  • Z czereśni usuwamy pestki, dzielimy na mniejsze kawałki, mieszamy z posiekaną miętą.
  • Miętowe czereśnie układamy na kruszonce i posypujemy orzeszkami ziemnymi solonymi.
  • Kolejna warstwa to lody waniliowe/śmietankowe.
  • Wierzch deseru posypujemy pozostałą kruszonką, dekorujemy połówkami czereśni i świeżą miętą.
  • Podajemy ze schłodzonym Monte Santi Original.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz