Lato to najlepszy czas na deserowe szaleństwo. Bogactwo kolorowych i soczystych owoców sprawia, że często przygotowujemy słodkie pyszności w kolorach tęczy. Spontaniczne desery smakują zawsze najlepiej. Poza koktajlami owocowymi i warzywnymi, lemoniadami czy sorbetami, w upalne dni można w kilka chwil przygotować w domu pyszny deser, bez pieczenia, za to z owocami, lodami i chrupiącymi dodatkami. To świetna propozycja, gdy odwiedzą nas niespodziewani goście, bo deser jest bardzo prosty w przygotowaniu. Dla dodatkowego orzeźwienia połącz owoce ze świeżą miętą czy melisą. Dla dorosłych polecam wino Monte Santi Original, słodkie, idealne nie tylko do tego deseru.
Deser lodowy z miętowymi czereśniami, fistaszkami i kruszonką
Składniki:
- 5 kruchych ciasteczek
- 1 garść solonych orzeszków ziemnych
- 1 garść czereśni
- 1 łyżka lodów waniliowych lub śmietankowych
- 1 łyżeczka świeżej mięty
Przygotowanie:
- Ciasteczka rozkruszamy i przekładamy na talerz lub do miski.
- 3/4 kruszonki układamy na dnie słoiczka lub szklaneczki.
- Z czereśni usuwamy pestki, dzielimy na mniejsze kawałki, mieszamy z posiekaną miętą.
- Miętowe czereśnie układamy na kruszonce i posypujemy orzeszkami ziemnymi solonymi.
- Kolejna warstwa to lody waniliowe/śmietankowe.
- Wierzch deseru posypujemy pozostałą kruszonką, dekorujemy połówkami czereśni i świeżą miętą.
- Podajemy ze schłodzonym Monte Santi Original.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz