2016/06/06

Crumble z truskawkami

Truskawki są smaczne na ciepło i na zimno. Jednym z moich ulubionych deserów na ciepło jest crumble z truskawkami, czyli truskawki pod warstwą kruszonki. Podane z cytrynowym jogurtem smakują lepiej niż najlepsze knedle z truskawkami! Kruszonkę można wzbogacić np. płatkami migdałów, a jogurt cytrynowy wymieszać z posiekaną świeżą miętą, będzie pysznie i zaskakująco! Chrupiący wierzch, gorące truskawki i zimny jogurt, brzmi cudownie! Deser jest pyszny, ale i kaloryczny. Wykorzystaj sezon na truskawki i choć raz zrób ten deser!

Inne przepisy z kruszonką i owocami:


Crumble z truskawkami i jogurtem cytrynowym

Składniki:
  • 150 g truskawek
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny
  • kruszonka: zasada jest prosta, przy przygotowaniu kruszonki stosuje się proporcje 1:1:2
  • 1 część masła w temperaturze pokojowej (np. 100 g)
  • 1 część cukru (np. 100 g)
  • 2 części mąki (np. 200 g)

* kruszonkę można zamrozić i wykorzystać do ulubionego ciasta lub ponownie przygotować owocowe crumble

Przygotowanie:
  • Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki.
  • Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • Skórkę z cytryny mieszamy z jogurtem naturalnym i wstawiamy do lodówki.
  • Składniki kruszonki łączymy ze sobą, posypujemy owoce.
  • Owoce pod kruszonką zapiekamy w 180 st. C do momentu, gdy wierzch nabierze złotej barwy a owoce zaczną puszczać sok.
  • Podajemy zaraz po przygotowaniu lub ostudzone, z cytrynową śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz