Truskawki są smaczne na ciepło i na zimno. Jednym z moich ulubionych deserów na ciepło jest crumble z truskawkami, czyli truskawki pod warstwą kruszonki. Podane z cytrynowym jogurtem smakują lepiej niż najlepsze knedle z truskawkami! Kruszonkę można wzbogacić np. płatkami migdałów, a jogurt cytrynowy wymieszać z posiekaną świeżą miętą, będzie pysznie i zaskakująco! Chrupiący wierzch, gorące truskawki i zimny jogurt, brzmi cudownie! Deser jest pyszny, ale i kaloryczny. Wykorzystaj sezon na truskawki i choć raz zrób ten deser!
Inne przepisy z kruszonką i owocami:
Crumble z truskawkami i jogurtem cytrynowym
Składniki:
- 150 g truskawek
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny
- kruszonka: zasada jest prosta, przy przygotowaniu kruszonki stosuje się proporcje 1:1:2
- 1 część masła w temperaturze pokojowej (np. 100 g)
- 1 część cukru (np. 100 g)
- 2 części mąki (np. 200 g)
* kruszonkę można zamrozić i wykorzystać do ulubionego ciasta lub ponownie przygotować owocowe crumble
Przygotowanie:
- Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki.
- Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Skórkę z cytryny mieszamy z jogurtem naturalnym i wstawiamy do lodówki.
- Składniki kruszonki łączymy ze sobą, posypujemy owoce.
- Owoce pod kruszonką zapiekamy w 180 st. C do momentu, gdy wierzch nabierze złotej barwy a owoce zaczną puszczać sok.
- Podajemy zaraz po przygotowaniu lub ostudzone, z cytrynową śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz