2016/06/27

Mrożony jogurt truskawkowo - miętowy z jagodami goji

Lato inspiruje mnie do tworzenia nowych, chłodzących deserów. Po owocowych koktajlach i sorbetach moją nową miłością są jogurty mrożone z owocami. Praktycznie taki deser można przygotować już z dwóch składników: jogurtu naturalnego i ulubionych owoców. 

Dodatki zależą już od naszej wyobraźni. Jogurt świetnie smakuje w połączeniu z miodem, płatkami owsianymi, nasionami chia, ale nie tylko. Truskawki, owoce leśne i owoce egzotyczne to tylko niektóre dodatki do mrożonego jogurtu. Zachęcam do przygotowania takiego prostego deseru, dzisiaj pierwsza propozycja. Świetnie pasuje do mrożonego jogurtu truskawkowo - miętowego z jagodami goji deserowe wino Monte Santi Original.




Mrożony jogurt truskawkowo - miętowy z jagodami goji

Składniki:
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • kilka dużych truskawek, mogą być mrożone
  • 2 garście suszonych jagód goji
  • 4 listki świeżej mięty
  • cukier lub miód do smaku
* jeśli użyjesz mrożonych truskawek, czas oczekiwania na zamrożenie się deseru skróci się
* dodaj tyle truskawek, aby powstała gęsta masa jogurtowo - owocowa

Przygotowanie:
  • Do blendera kielichowego przelewamy jogurt, dodajemy truskawki, listki świeżej mięty i jagody goji.
  • Miksujemy na jednolitą, gładką masę.
  • Dodajemy do smaku cukier lub miód i miksujemy ponownie.
  • Masę przelewamy do miski czy płaskiego naczynia lub małych szklaneczek/słoiczków i wkładamy do zamrażalnika.
  • Podajemy z suszonymi jagodami goji i paskami świeżej mięty.




3 komentarze: