Lato inspiruje mnie do tworzenia nowych, chłodzących deserów. Po owocowych koktajlach i sorbetach moją nową miłością są jogurty mrożone z owocami. Praktycznie taki deser można przygotować już z dwóch składników: jogurtu naturalnego i ulubionych owoców.
Dodatki zależą już od naszej wyobraźni. Jogurt świetnie smakuje w połączeniu z miodem, płatkami owsianymi, nasionami chia, ale nie tylko. Truskawki, owoce leśne i owoce egzotyczne to tylko niektóre dodatki do mrożonego jogurtu. Zachęcam do przygotowania takiego prostego deseru, dzisiaj pierwsza propozycja. Świetnie pasuje do mrożonego jogurtu truskawkowo - miętowego z jagodami goji deserowe wino Monte Santi Original.
Mrożony jogurt truskawkowo - miętowy z jagodami goji
Składniki:
- 250 ml jogurtu naturalnego
- kilka dużych truskawek, mogą być mrożone
- 2 garście suszonych jagód goji
- 4 listki świeżej mięty
- cukier lub miód do smaku
* jeśli użyjesz mrożonych truskawek, czas oczekiwania na zamrożenie się deseru skróci się
* dodaj tyle truskawek, aby powstała gęsta masa jogurtowo - owocowa
Przygotowanie:
- Do blendera kielichowego przelewamy jogurt, dodajemy truskawki, listki świeżej mięty i jagody goji.
- Miksujemy na jednolitą, gładką masę.
- Dodajemy do smaku cukier lub miód i miksujemy ponownie.
- Masę przelewamy do miski czy płaskiego naczynia lub małych szklaneczek/słoiczków i wkładamy do zamrażalnika.
- Podajemy z suszonymi jagodami goji i paskami świeżej mięty.
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńile to trzeba trzymac w zamrażarce?:)
OdpowiedzUsuńdo całkowitego zamrożenia się masy, czyli około 3 godzin
Usuń