Koniec czerwca to czas ogórków małosolnych. Wystarczy odrobina cierpliwości i w ciągu kilku dni można zajadać się pysznymi małosolnymi, które są bardzo łatwe do zrobienia. Teraz, kiedy ceny ogórków są bardzo atrakcyjnie można eksperymentować i przygotowywać różne wersje. Nie robię zapasów na zimę, nie korzystam też z zalew w składzie których jest ocet, olej czy inne niezdrowe produkty. Preferuję proste zalewy, im mniej tym lepiej, ale z charakterem. Tak też zrobiłam dzisiaj. W taką piękną pogodę już na następny dzień są gotowe, idealnie!
Składniki:
- zielone ogórki gruntowe
- ognista przyprawa w młynku, u mnie kamis
- gorąca woda
- czosnek
- sól
* Na 1 litr wody użyj 1 łyżki soli
* Ilość czosnku oraz ognistej przyprawy zależy od Twoich preferencji smakowych
* Użyłam na jeden mały słoiczek 2 ząbków czosnku
* Na litr wody dodałam około 1 - 2 łyżek ognistej przyprawy.
Przygotowanie:
- Ogórki myjemy, kroimy na plasterki.
- Przegotowaną wodę mieszamy z solą oraz ognistą przyprawą.
- Ząbki czosnku obieramy, kroimy na plasterki.
- Ogórki przekładamy do słoiczków razem z plasterkami czosnku, zalewamy wodą wymieszaną z solą i ognistą przyprawą.
- Czekamy kilka dni, po tym czasie ogórki są gotowe.
Niedługo będę robić przetwory, mam ogórki w ogródku to przepis się przyda ;)
OdpowiedzUsuńJa też zapisuję sobie przepis :)
OdpowiedzUsuńcieszę się, bardzo!
UsuńJakimi przyprawami mage zastąpić ognistą przyprawę?
OdpowiedzUsuńpolecam pieprz cayenne
Usuń