2016/06/02

Koktajl truskawkowy z jagodami goji

Owocowe i warzywne koktajle są modne, zwłaszcza teraz, kiedy na targach świeżych warzyw i owoców jest coraz więcej. Koktajle można przygotowywać na jogurcie, maślance, ale i wodzie przegotowanej lub niegazowanej. Ceny warzyw i owoców zachęcają do domowego miksowania dla całej rodziny.

Staram się pić koktajle przez cały rok, bo wiem, że są zdrowe i potrafią pozytywnie wpływać na nasze samopoczucie i wygląd skóry. Jeśli jeszcze nie wprowadziłeś koktajli do codziennego życia, właśnie teraz jest najlepszy czas! Świetnie orzeźwiają w upalne dni, a pite przez słomkę, relaksują nawet w najbardziej męczący dzień w pracy.


Koktajl truskawkowy już sam w sobie jest pyszny, orzeźwiający i ma piękny kolor. Na blogu były już przepisy na koktajl truskawkowy z bananem, miętą, ale dzisiaj pora na nową odsłonę tego przysmaku, który bardzo często kojarzy się nam z dzieciństwem. Gdy dodasz do niego suszone jagody goji pokochasz ten smak! Suszone jagody goji można spożywać na surowo, podobnie jak np. rodzynki. Należą do grupy superfoods, a nazywane są czerwonymi diamentami. Świetnie smakują jako dodatek do porannej owsianki czy w duecie z herbatą. Dodane do lemoniady nadają się nie tylko pięknego koloru, ale dzięki temu, że pęcznieją po namoczeniu w wodzie, smakują jak rodzynki!



Koktajl truskawkowy z suszonymi jagodami goji

Składniki:
  • 1 litr maślanki
  • 400 g truskawek
  • 1 szklanka suszonych jagód goji
  • cukier do smaku

Przygotowanie:
  • Do blendera kielichowego przelewamy maślankę. Dodajemy umyte truskawkii bez szypułek oraz suszone jagody goji.
  • Miksujemy na jednolity płyn.
  • Dodajemy cukier do smaku i miksujemy ponownie.
  • Podajemy zaraz po przygotowaniu.
  • Najlepiej smakuje, gdy maślanka jest zimna.
  • Pamiętaj, aby świeżych truskawek nie przechowywać w lodówce, podobnie jak pomidory tracą smak.
  • Szypułki z truskawek usuń dopiero po ich umyciu, w przeciwnym razie stracą swój słodki smak.

Dzisiejszy wpis sponsoruje www.kobietawielepiej.pl





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz