Od kilku dni czekała na swoja kolej w przepisach dynia hokkaido. Wydrążyłam środek, pokroiłam na mniejsze kawałki, skropiłam pomarańczową oliwą i włożyłam do piekarnika. Zrobiłam pyszny mus owocowy, samo zdrowie! A pieczona dynia sama w sobie jest wyśmienita, jak najlepsze i najzdrowsze frytki. Dzisiaj również wykorzystałam nasionka chia
Dyniowe przepisy znajdziecie tutaj i zachęcam do kupienia dyni już teraz!
Składniki:
- 1/4 dyni hokkaido
 - 4 jabłka
 - kilka łyżek wody
 - cukier do smaku
 - mieszanka przypraw do szarlotki
 - lyżka nasion chia
 - łyżka płatków owsianych
 
Przygotowanie:
- Z dyni wydrążamy środek. W naczyniu żaroodpornym, wyłożonym papierem do pieczenia, układamy dynię pokrojoną w plastry. Pieczemy w 200 st. Celcjusza, aż będzie miękka. Wyciągamy z piekarnika, obieramy ze skóry, gdy przestygnie. Miąższ przekładamy do blendera.
 - Jabłka umyte obieramy ze skóry, dzielimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki.
 - Na dno garnka wylewamy nieco wody, wrzucamy jabłka, dodajemy cukier i przyprawę do szarlotki. Dusimy 10 -15 minut. Gotowe odstawiamy do przestygnięcia, przekładamy do blendera.
 - W blenderze miksujemy na gładką masę dynię z jabłkami.
 - Podajemy jako deser, posypane ziarnia chia i platkami owsianymi.
 
to moje smaki i jak zdrowo!
OdpowiedzUsuńdynia i jabłko to idealny duet!
UsuńNa ile osób jest danie?
OdpowiedzUsuń