2015/09/02

Kasza manna na mleku z musem jeżynowym

Myślę, że początek września to najlepszy czas na rozpoczęcie sezonu na ciepłe kolacje, zgadzacie się ze mną? Nie mam tym razem na myśli jednogarnkowego dania, wytrawnego, ale coś słodkiego. 

Kolejny przepis z moimi ukochanymi jeżynami, jest tak prosty, że dzieci z pomocą rodziców mogą przygotować wspólnie kolację. Podany w estetycznych słoiczkach wygląda magicznie i apetycznie.

Inne, jeżynowe przepisy:



 Kaszka manna na mleku z musem jeżynowym

Składniki:
  • 4 łyżki kaszy manna błyskawicznej
  • 500 ml mleka
  • 250 g jeżyn świeżych lub mrożonych, kilka do dekoracji
  • cukier
Przygotowanie:
  • Mleko zagotowujemy, wsypujemy kaszę i cały czas mieszamy trzepaczką, aby nie zrobiły się grudki.
  • Przelewamy do podania.
  • W blenderze miksujemy na gładki mus jeżyny z cukrem.
  • Podajemy z grubą warstwą musu jeżynowego ułożonego na wierzchu, dekorujemy owocami.
  • Smaczna na ciepło i na zimno.

4 komentarze: