2015/09/07

Tramezzini z kremowym serkiem, szpinakiem i szynką

Tramezzini, czyli włoskie kanapki, przygotowywane z chleba tostowego tak spodobały się wszystkim podczas mojego live cooking w CH Pogoria, że dzisiaj rano, na drugie śniadanie zrobiłam podobne. Okazuje się, że są proste w przygotowaniu, a z jednego chleba tostowego wyjdzie sporo kanapek, wystarczy dla wszystkich. 

Z odkrojonych krawędzi, możecie zrobić grzanki do kremowej zupy, albo sałatkę, nie marnujmy żywności, wykorzystujmy wszystko co tylko możliwe!

Inne propozycje śnadaniowe, nie tylko do szkoły, znajdziecie na blogu!




 Tramezzini  z kremowym serkiem, szpinakiem i szynką

Składniki:

  • chleb tostowy, krojony
  • opakowanie szpinaku baby
  • 500 g dobrej jakości szynki w plasterkach
  • 2 kubeczki serka śmietankowego
  • świeża bazylia
  • 500 g pomidorów
  • małe, drewniane wykałaczki
Przygotowanie:
  • Z kromek pieczywa tostowego odkrawamy skórki.
  • Przygotowujemy kanapki, jedną kromkę smarujemy warstwą serka śmietankowego, układamy na wierzchu listki szpinaku baby i plasterek szynki, przykrywamy drugą nieposmarowaną kromką, dociskamy i dzielimy na dwa trójkąty. 
  • Kanapki spinamy wykałaczkami, dekorujemy kawałkiem pomidora i listkiem świeżej bazylii.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz