Tramezzini, czyli włoskie kanapki, przygotowywane z chleba tostowego tak spodobały się wszystkim podczas mojego live cooking w CH Pogoria, że dzisiaj rano, na drugie śniadanie zrobiłam podobne. Okazuje się, że są proste w przygotowaniu, a z jednego chleba tostowego wyjdzie sporo kanapek, wystarczy dla wszystkich.
Z odkrojonych krawędzi, możecie zrobić grzanki do kremowej zupy, albo sałatkę, nie marnujmy żywności, wykorzystujmy wszystko co tylko możliwe!
Inne propozycje śnadaniowe, nie tylko do szkoły, znajdziecie na blogu!
Tramezzini z kremowym serkiem, szpinakiem i szynką
Składniki:
- chleb tostowy, krojony
- opakowanie szpinaku baby
- 500 g dobrej jakości szynki w plasterkach
- 2 kubeczki serka śmietankowego
- świeża bazylia
- 500 g pomidorów
- małe, drewniane wykałaczki
Przygotowanie:
- Z kromek pieczywa tostowego odkrawamy skórki.
- Przygotowujemy kanapki, jedną kromkę smarujemy warstwą serka śmietankowego, układamy na wierzchu listki szpinaku baby i plasterek szynki, przykrywamy drugą nieposmarowaną kromką, dociskamy i dzielimy na dwa trójkąty.
- Kanapki spinamy wykałaczkami, dekorujemy kawałkiem pomidora i listkiem świeżej bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz