Weekendowe śniadania to ostatnio mój ulubiony temat. Po tygodniu rozmaitych zajęć, w sobotę ze spokojem można zjeść śniadanie na balkonie, na świeżym powietrzu, bo tak smakuje najlepiej! Kilka minut i gotowe!
Niedrogie, z powodzeniem zastąpi klasyczne kanapki, syte i kolorowe! Klasyczne połączenie szpinaku z czosnkiem, do tego świeża bazylia i płatki chili, które często wykorzystuje w swoich przepisach Jamie Oliver. Widzieliście już polską wersję magazynu Jamiego O.?
Weekendowe śniadania to najlepsza okazja na wykorzystanie przepisów:
- 35 pomysłów na weekendowe śniadanie
- 8 przepisów na tosty i grzanki
- 36 pysznych dań z pomidorami
- 25 dań z pomidorami!
- 22 dania z cukinią!
- 15 przepisów na dania z papryką
Frittata ze szpinakiem baby, czosnkiem i płatkami chili
Składniki:
- 2 jajka
- 2 garście szpinaku baby
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- płatki chili / przyprawa ostra w młynku Kamis specialite
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzewamy do 180 st.
- Na patelni (którą można wstawić do piekarnika) roztapiamy masło, dodajemy czosnek pokrojony w cienkie plasterki, obsmażamy razem ze szpinakiem.
- Gdy liście zmniejszą objętość, a czosnek będzie miękki, całość zalewamy masą jajeczną, wkładamy do piekarnika na kilka minut.
- Czekamy, aż jajka zetną się.
- Podajemy oprószone płatkami chili.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz