2015/09/12

Frittata ze szpinakiem baby, z czosnkiem i płatkami chili

Weekendowe śniadania to ostatnio mój ulubiony temat. Po tygodniu rozmaitych zajęć, w sobotę ze spokojem można zjeść śniadanie na balkonie, na świeżym powietrzu, bo tak smakuje najlepiej! Kilka minut i gotowe!

Niedrogie, z powodzeniem zastąpi klasyczne kanapki, syte i kolorowe! Klasyczne połączenie szpinaku z czosnkiem, do tego świeża bazylia i płatki chili, które często wykorzystuje w swoich przepisach Jamie Oliver. Widzieliście już polską wersję magazynu Jamiego O.?

Weekendowe śniadania to najlepsza okazja na wykorzystanie przepisów:



Frittata ze szpinakiem baby, czosnkiem i płatkami chili

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 garście szpinaku baby
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • płatki chili / przyprawa ostra w młynku Kamis specialite

Przygotowanie:
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 st.
  • Na patelni (którą można wstawić do piekarnika) roztapiamy masło, dodajemy czosnek pokrojony w cienkie plasterki, obsmażamy razem ze szpinakiem.
  • Gdy liście zmniejszą objętość, a czosnek będzie miękki, całość zalewamy masą jajeczną, wkładamy do piekarnika na kilka minut.
  • Czekamy, aż jajka zetną się.
  • Podajemy oprószone płatkami chili.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz