Gotowanie sprawia mi ogromną radość każdego dnia. Tak dawno nie jadłam sałatki z rukoli w takiej kombinacji smakowej. Każdy zna to połączenie, gruszki, rukola, orzechy włoskie, miód i dobrej jakości ser pleśniowy. Od siebie dodałam o wiele więcej.
Od kilku lat tak pokochałam rukolę, że nie wyobrażam sobie bez niej mojego gotowania. Rukolę wkładam do kanapek, sałatek, mieszam z makaronami czy robię pesto. Podczas live cooking w CH Pogoria przygotowałam np. tramezzini z rukolą, serkiem kremowym i prosciutto, kanapki znikały w mgnieniu oka!
Przepisy na rukolę, które znajdziecie na blogu:
- Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami
- Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami
- Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym
- Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami
- Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami
- Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką
- Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą
- Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami
- Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską
- Świderki w pomidorach z brokułami, czarnymi oliwkami i rukolą
Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami
Składniki:
- 2 garście rukoli
- 1/2 świeżej gruszki
- 100 g sera camembert
- kilka ciemnych winogron
- 2 łyżki oliwek kalamata nadziewanych suszonymi pomidorami plus 2 łyżki oliwy z zalewy
- 2 łyżki orzechów włoskich w miodzie wielokwiatowym
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek pomarańczowej
Przygotowanie:
- Na dużym talerzu układamy rukolę.
- Gruszkę obieramy i kroimy w paski razem z camembertem, a osączone oliwki w kostkę, układamy na rukoli. Winogrona dzielimy na połówki, usuwamy pestki i układamy na rukoli.
- Sałatkę skrapiamy octem balsamicznym, oliwą z zalewy, oliwą pomarańczową, na wierzchu układamy pokruszone orzechy włoskie w miodzie.
pycha sałatka
OdpowiedzUsuńRukola jest bardzo ciekawym i lubianym przeze mnie produktem:)
OdpowiedzUsuń