Nadeszła jesień, a wraz z nią chłodniejsze noce i poranki, krótsze dni. To pora roku w której króluje dynia, moja ulubiona to hokkaido, z której można przygotować rozgrzewające zapiekanki, sosy do makaronów, zdrowe frytki z piekarnika czy kremowe zupy z rozgrzewającymi przyprawami jak imbir, chili czy kardamon i cynamon.
Jesień w kuchni kojarzy mi się z gorącymi zapiekankami, gęstymi, pełnymi warzyw zupami gotowanymi na dwa dni. Już dzisiaj przygotowałam zestawienie 32 dań, które rozgrzeją Was!
- Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach
- Cukinia zapiekana z pomidorową passatą
- Duszone warzywa śródziemnomorskie
- Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella
- Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym
- Gęsta jarzynowa z brukselką
- Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli
- Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem
- Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym
- Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami
- Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą
- Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką
- Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach
- Pieczarkowa z kuskusem
- Pieczarkowa z makaronem i majerankiem
- Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną
- Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem
- Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem
- Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem
- Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką
- Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku
- Pikantna wieprzowina w pomidorach
- Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach
- Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu
- Ravioli z semoliny z ricottą
- Sadzone z marchewką na gęsto i z kuskusem
- Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata
- Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi
- Zupa jarzynowa z brukselką i fasolką szparagową
- Zupa jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem
- Zupa jarzynowa z białą kapustą i groszkiem
- Zupa z żółtą fasolką szparagową
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz