Gremolata, rodzaj aromatycznej posypki, składającej się z posiekanej natki pietruszki, skórki z cytryny i czosnku. Pochodzi z Lombardii i stanowi dodatek to ossobuco, czyli cielęciny, która duszona jest w pomidorach oraz w białym winie.
Bogata w witaminę C szybka w przygotowaniu, nadaje niepowtarzalnego smaku zupom, kanapkom, makaronom czy owocom morza. Spróbujcie posypać przygotowany makaron ze szpinakiem i serem feta taką gremolatą! Istne niebo w gębie! Włosi wiedzą co dobre!
Gremolata
Składniki:
- pęczek natki z pietruszki
- 1 cytryna
- 3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
- Natkę z pietruszki i cytrynę myjemy, osuszamy. Cytrynę dodatkowo sparzyć, ząbki czosnku obieramy ze skórki.
- Obieramy cytrynę ze skóry (tylko żółtą część, bez białej części, która jest gorzka i zepsuje smak gremolaty,użyłam obieraczki do warzyw).
- Na desce siekamy razem skórkę z cytryny, czosnek i natkę z pietruszki.
- Przechowujemy, najlepiej w słoiku.
Wow piękne zdjęcia, aż chciałoby się zrobić taką *.* Ale najbardziej zazdroszczę noża! Marzę o takim odkąd zobaczyłam go u Nigelli kiedyś xd
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo :) nóz w zestawie z deseczką kupiłam lata temu w DUKA
OdpowiedzUsuńJejku, świetny przepis, jestem pewna że wypróbuję gremolatę :)
OdpowiedzUsuńWłoska kuchnia jest w większości potraw tania i zaesze baaardzo zdrowa i aromatyczna :)
koniecznie zrb, dodawaj do ulubionych dań!
Usuń