2015/09/28

Pełnoziarniste rurki z kukurydzą, rukolą i kalamata

Makarony przygotowywane o każdej porze roku mogą być smaczne, syte i rozgrzewające. Wystarczy kilka składników, tak zrobiłam dzisiaj. Miałam woreczek zamrożonej świeżej kukurydzy, nieco rukoli, oliwki kalamata i pomysł na obiad gotowy!

Nie korzystam z przepisów w książkach kulinarnych, zdecydowanie bardziej wolę użyć własnej wyobraźni, wtedy gotowanie jest przyjemniejsze, nie martwię się, że zapomniałam kupić dany produkt i w środku nocy muszę wyjść do sklepu.


Pełnoziarniste rurki z kukurydzą, rukolą i oliwkami kalamata

Składniki:
  • makaron małe penne pełnoziarniste na dwie porcje
  • 4 garście rukoli
  • 1 szklanka kukurydzy świeżej lub osączonej konserwowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 2 szczypty suszonych płatków chili
  • sól
  • 1/2 szklanki oliwek kalamata nadziewanych suszonymi pomidorami
  • 4 łyżki oliwy z oliwek pomarańczowa
Przygotowanie:
  • Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • Na oliwie z oliwek obsmażamy posiekany czosnek, dodajemy kukurydzę oraz porwaną rukolę, płatki chili, oregano oraz ugotowany i odcedzony wcześniej makaron, doprawiamy do smaku, mieszamy. 
  • Podajemy z kawałkami oliwek kalamata.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz