Makarony przygotowywane o każdej porze roku mogą być smaczne, syte i rozgrzewające. Wystarczy kilka składników, tak zrobiłam dzisiaj. Miałam woreczek zamrożonej świeżej kukurydzy, nieco rukoli, oliwki kalamata i pomysł na obiad gotowy!
Nie korzystam z przepisów w książkach kulinarnych, zdecydowanie bardziej wolę użyć własnej wyobraźni, wtedy gotowanie jest przyjemniejsze, nie martwię się, że zapomniałam kupić dany produkt i w środku nocy muszę wyjść do sklepu.
Pełnoziarniste rurki z kukurydzą, rukolą i oliwkami kalamata
Składniki:
- makaron małe penne pełnoziarniste na dwie porcje
- 4 garście rukoli
- 1 szklanka kukurydzy świeżej lub osączonej konserwowej
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki suszonego oregano
- 2 szczypty suszonych płatków chili
- sól
- 1/2 szklanki oliwek kalamata nadziewanych suszonymi pomidorami
- 4 łyżki oliwy z oliwek pomarańczowa
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Na oliwie z oliwek obsmażamy posiekany czosnek, dodajemy kukurydzę oraz porwaną rukolę, płatki chili, oregano oraz ugotowany i odcedzony wcześniej makaron, doprawiamy do smaku, mieszamy.
- Podajemy z kawałkami oliwek kalamata.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz