Zbliża się jesień, najwyższa więc pora na otwarcie sezonu zapiekankowego. Nie mam na myśli jednak zapiekanek z gotowymi sosami z torebek czy słoików kupowanych w sklepie, odrobina wyobraźni wystarczy, aby samodzielnie w domu stworzyć przesmaczną zapiekankę, taką właśnie zrobiłam dzisiaj.
Połączyłam ze sobą ulubione i łatwodostępne o tej porze roku składniki, pojawił się i makaron, którego tak dawno nie było na blogu. Powraca makaronowy czas, a pełnoziarniste penne pozwoli na utrzymanie sylwetki w formie, jest naprawdę bardzo smaczne, wystarczy się przekonać!
Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata
Składniki:
- makaron penne pełnoziarnisty dla dwóch osób
- szklanka kukurydzy, świeżej lub konserwowej
- 1/2 brokuła
- 4 pomidorki lima
- 3 duże ząbki czosnku
- 100 g twardego, żółtego sera w kawałku
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki suszonego oregano
- 3 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżeczki chili w płatkach
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwek kalamata nadziewanych suszonymi pomidorami
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Na dużej patelni, na oliwie z oliwek podsmażamy plasterki czosnku, dodajemy kukurydzę oraz brokuła podzielonego na mniejsze różyczki. Oprószamy warzywa słodką papryką w proszku. Mieszamy.
- Gdy warzywa zmiękną, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki pomidory, suszone oregano i ocet balsamiczny, czekamy, aż sos zgęstnieje.
- Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię z warzywami, oprószamy płatkami chili, doprawiamy do smaku, mieszamy.
- Całość przekładamy do formy żaroodpornej, wierzch posypujemy startym serem.
- Zapiekamy 10 - 15 minut w temp. 180 st.
- Podajemy posypane posiekanymi oliwkami kalamata z suszonymi pomidorami.
- Zapiekanka najlepsza jest na drugi dzień, kiedy smaki "przegryzą się".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz