2017/07/08

Kuskus z cukinią, ciecierzycą i bakłażanem

Nie da się ukryć, że są wakacje. Myślę, że widać to także w moich przepisach - klimat wakacyjny sprzyja mojej wenie twórczej, takie klimaty bardzo lubię, zwłaszcza, że urodziłam się w sierpniu. Jest kolorowo, smacznie i różnorodnie. Już dzisiaj kolejny przepis, który można wpisać w wakacyjne menu. Zabieram Was w podróż, gdzie króluje kuskus, dużo warzyw i wyraziste smaki. Nie ma tutaj mięsa, ale przepis bardzo mi się udał, ponownie mięso zostało zastąpione moją ukochaną ciecierzycą. Wypróbujcie i Wy! ten przepis sprawdzi się zarówno w wersji na ciepło jak i na zimno. Kuskus można zastąpić inną, ulubioną kaszą, ale uważam, że w tym zestawieniu jest najlepszym wyborem. 



Kuskus z cukinią, ciecierzycą i bakłażanem / 2 porcje


Składniki:
  • 1/2 szklanki kaszy kuskus
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 małego bakłażana
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku1/2 szklanki ciecierzycy z puszki
  • 1 płaska łyżeczka mieszanki curry
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju do smażenia


Przygotowanie:
  • Warzywa myjemy.
  • Osuszamy.
  • Cukinię z bakłażanem kroimy w kostkę.
  • Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • Cebulę obieramy, kriomy w piórka.
  • Na oleju smażymy cukinię, cebulę i bakłażana.
  • Dodajemy curry.
  • Smażymy, aż warzywa będą miękkie.
  • Ciecierzycą płuczemy pod bieżącą wodą z zalewy, odsączamy i dodajemy do warzyw.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Mieszamy.
  • Do miseczek przekładamy kuskus.
  • Na wierzchu układamy porcje warzyw.
  • Zamiast smażyć, warzywa można grillować, najlepiej bedą smakować pokrojone na grube plastry.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz