2017/01/07

Pieczony grejpfrut z miodem, kokosem i jogurtem

Mroźnie dni sprawiają, że częściej mam ochotę na ciepłe, rozgrzewające, ale i zdrowe śniadanie. Pomysłów mam wiele. Staram się wykorzystywać do posiłków produkty, które mam pod ręką. Został mi jeden grejpfrut, był jogurt, miód i cytryna. Te składniki zainspirowały mnie do przygotowania cytrusowego, przepysznego i zaskakująco prostego śniadania, na ciepło! Tak, uwierz mi, że grejpfrut na ciepło smakuje wyśmienicie! Jestem przekonana, że i z pomarańczą w tej wersji jest podobnie. Wypróbuje w najbliższym czasie i oczywiście podzielę się przepisem!



Pieczony grejpfrut z miodem, kokosem i jogurtem

Składniki:
  • 1 duży grejpfrut
  • 4 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki skórki z cytryny
  • 2 łyżeczki wiórków kokosowych

Przygotowanie:
  • Owoc przekrawamy na pół.
  • Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.
  • Wierzch każdej z połówek smarujemy 1 łyżeczką miodu.
  • Pieczemy w temperaturze 200 st. C. przez 5 minut.
  • Podajemy zaraz po przygotowaniu, smarując każdą połówkę 2 łyżeczkami jogurtu naturalnego, skrapiamy każdą część 1 łyżeczką miodu, posypujemy skórką otartą z cytryny i kokosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz