Nie ukrywam, że czasami brakuje mi pomysłów na śniadanie. Tak, nawet blogerka kulinarna tak ma! Staram się wieczorem ustalać menu na kolejny dzień, bo tak jest łatwiej i wygodniej. Dzisiaj zatęskniłam za hummusem i stworzyłam taki z dodatkiem suszonych pomidorów. Nie miałam jednak tych w zalewie, ale suszone z dodatkiem soli morskiej. One są twardsze i nie każdy blender sobie z nimi poradzi, dlatego najlepiej wybrać te w zalewie w słoiczku. Hummus najbardziej smakuje mi z podpłomykami, pyszności!
Składniki:
- 400 g ciecierzycy z puszki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka tahini
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3-4 kawałki suszonych pomidorów, najlepiej w zalewie
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju arganowego
- sól do smaku, jeśli potrzeba
do podania:
- 1 łyżeczka posiekanej natki z pietruszki
- czarnuszka do posypania
- 1 łyżeczka oleju arganowego lub oliwa z oliwek
- podpłomyki, przepis na podpłomyki
Przygotowanie:
- Ciecierzycę odsączamy z zalewy i przekładamy do blendera.
- Zalewę przelewamy do szklanki.
- Jeśli zrobisz hummus z gotowanej ciecierzycy, odstaw nieco wody po jej ugotowaniu.
- Do ciecierzycy dodajemy obrany ze skóry czosnek, kawałki pomidorów suszonych, sok z cytryny oraz tahini.
- Całość miksujemy na jednolitą masę.
- Dolewamy stopniowo nieco zalewy z ciecierzycy.
- Doprawiamy do smaku.
- Pastę przekładamy do miski, robimy zagłębienie i wlewamy oliwę z oliwek, oprószamy czarnuszką i natką z pietruszki.
Z suszonymi pomidorami jeszcze nie próbowałam. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
musisz koniecznie zrobić taki hummus!
UsuńUwielbiam hummus! Dodałabym jeszcze moją, ulubioną kolendrę!
OdpowiedzUsuńmożna i tak!
Usuńsuper przepis!
OdpowiedzUsuńdziękuję Iwono!
Usuń