2017/01/27

Hummus z suszonymi pomidorami

Nie ukrywam, że czasami brakuje mi pomysłów na śniadanie. Tak, nawet blogerka kulinarna tak ma! Staram się wieczorem ustalać menu na kolejny dzień, bo tak jest łatwiej i wygodniej. Dzisiaj zatęskniłam za hummusem i stworzyłam taki z dodatkiem suszonych pomidorów. Nie miałam jednak tych w zalewie, ale suszone z dodatkiem soli morskiej. One są twardsze i nie każdy blender sobie z nimi poradzi, dlatego najlepiej wybrać te w zalewie w słoiczku. Hummus najbardziej smakuje mi z podpłomykami, pyszności!



Hummus z suszonymi pomidorami

Składniki:
  • 400 g ciecierzycy z puszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka tahini
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3-4 kawałki suszonych pomidorów, najlepiej w zalewie
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju arganowego
  • sól do smaku, jeśli potrzeba
do podania:
  • 1 łyżeczka posiekanej natki z pietruszki
  • czarnuszka do posypania
  • 1 łyżeczka oleju arganowego lub oliwa z oliwek
  • podpłomyki, przepis na podpłomyki

Przygotowanie:
  • Ciecierzycę odsączamy z zalewy i przekładamy do blendera.
  • Zalewę przelewamy do szklanki.
  • Jeśli zrobisz hummus z gotowanej ciecierzycy, odstaw nieco wody po jej ugotowaniu.
  • Do ciecierzycy dodajemy obrany ze skóry czosnek,  kawałki pomidorów suszonych, sok z cytryny oraz tahini.
  • Całość miksujemy na jednolitą masę. 
  • Dolewamy stopniowo nieco zalewy z ciecierzycy.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Pastę przekładamy do miski, robimy zagłębienie i wlewamy oliwę z oliwek, oprószamy czarnuszką i natką z pietruszki.




6 komentarzy: