2015/10/14

Sałatka z rukoli, z figami, gruszką i camembertem

Do dzisiejszej sałatki wykorzystałam przygotowaną ostatnio w domu oliwę z oliwek aromatyzowaną czosnkiem, oregano i chili. Sprawdziła się doskonale, a najbardziej cieszy mnie to, że nie muszę kupować specjalnie takich oliw smakowych, już niedługo pojawią się kolejne przepisy na wzbogacenie smaku oliwy z oliwek.

Z pewnością znacie to połączenie, a jeśli nie to koniecznie wypróbujcie. Świeże figi kupiłam dzisiaj w dobrej cenie i okazały się bardzo smaczne. Przy wyborze gruszek ważne, aby było nie tylko twarde, ale i słodkie. Rukola, która najbardziej mi smakuje to właśnie taka jaką widzicie na zdjęciu, drobnolistna. 

Zrobiłam listę przepisów, które chcę wkrótce przygotować, ta sałatka jest poza nią, ale tak tęskniłam za smakiem świeżych fig! W tym tygodniu odbieram zamówione zakupy w sklepie ekologicznym, pojawią się więc nowe inspiracje i nowe, również dla mnie, produkty.



Sałatka z rukoli, z figami, gruszką i camembertem

Składniki:

  • 3 garście świeżej, najlepiej drobnolistnej rukoli
  • 2 świeże figi
  • 1/2 sera camembert
  • 1/2 świeżej gruszki
  • 2 plasterki szynki
  • 1 garść pokruszonych orzechów włoskich
  • oliwa z oliwek aromatyzowana ziołami, przepis znajdziecie tutaj
  • ocet balsamiczny
Przygotowanie:
  • Rukolę rozkładamy na talerzu.
  • Figi dzielimy na ósemki, gruszkę i ser camembert kroimy na półplasterki, układamy na rukoli.
  • Szynkę dzielimy na mniejsze kawałki, całość posypujemy orzechami włoskimi, skrapiamy oliwą z oliwek aromatyzowaną ziołami i octem balsamicznym.




6 komentarzy: