2015/09/16

Jak zrobić gremolatę?

Gremolata, rodzaj aromatycznej posypki, składającej się z posiekanej natki pietruszki, skórki z cytryny i czosnku. Pochodzi z Lombardii i stanowi dodatek to ossobuco, czyli cielęciny, która duszona jest w pomidorach oraz w białym winie. 

Bogata w witaminę C szybka w przygotowaniu, nadaje niepowtarzalnego smaku zupom, kanapkom, makaronom czy owocom morza. Spróbujcie posypać przygotowany makaron ze szpinakiem i serem feta taką gremolatą! Istne niebo w gębie! Włosi wiedzą co dobre!


Gremolata

Składniki:
  • pęczek natki z pietruszki
  • 1 cytryna
  • 3 ząbki czosnku

Przygotowanie:
  • Natkę z pietruszki i cytrynę myjemy, osuszamy. Cytrynę dodatkowo sparzyć, ząbki czosnku obieramy ze skórki. 
  • Obieramy cytrynę ze skóry (tylko żółtą część, bez białej części, która jest gorzka i zepsuje smak gremolaty,użyłam obieraczki do warzyw).
  • Na desce siekamy razem skórkę z cytryny, czosnek i natkę z pietruszki.
  • Przechowujemy, najlepiej w słoiku.


4 komentarze:

  1. Wow piękne zdjęcia, aż chciałoby się zrobić taką *.* Ale najbardziej zazdroszczę noża! Marzę o takim odkąd zobaczyłam go u Nigelli kiedyś xd

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję bardzo :) nóz w zestawie z deseczką kupiłam lata temu w DUKA

    OdpowiedzUsuń
  3. Jejku, świetny przepis, jestem pewna że wypróbuję gremolatę :)
    Włoska kuchnia jest w większości potraw tania i zaesze baaardzo zdrowa i aromatyczna :)

    OdpowiedzUsuń