2015/08/02

Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym

Chlebki z patelni, flatbread pokochałam od pierwszego spróbowania. Po raz pierwszy przygotowałam je już jakiś czas temu, a ponownie kilka dni temu, kiedy to miałam akurat pod ręką kartonik maślanki. Zabrałam się do pracy i zrobiłam pyszne chlebki z patelni.

Szukając inspiracji na cukinie w sieci, znalazłam pomysł na masło cukiniowe na Skoraq Cooks, które zainspirowało mnie do przygotowania własnej wersji. Kolejny, bardzo prosty i niezwykle smaczny dodatek z moim ulubionym warzywem! 

Pamiętajcie, że na blogu do tej pory zebrałam już 30 przepisów z cukinią, zapraszam serdecznie do wspólnego gotowania z cukinią!

A jak smakuje połączenie flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym? Niebo w gębie, cienką warstwę masła rozprowadzamy na chlebku z patelni, składamy na pół i zajadamy! Brzmi zachęcająco? To do dzieła!


Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym

Składniki:

masło cukiniowo-paprykowe

  • mała cukinia, nie wskazana jest w tym przepisie duża cukinia, która ma grubszą skórę, duże ziarenka, jest mniej chrupiąca i gorzka w smaku
  • 2 szczypty słodkiej papryki w proszku
  • 2 szczypty suszonego majeranku
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka masła
chlebki z patelni flatbread, przepis znadziecie tutaj

Przygotowanie:
  • Cukinie umytą i osuszoną ścieramy na tarce, na dużych oczkach, "łezkach".
  • W rondelku roztapiamy masło, dodajemy potartą cukinię, słodką paprykę oraz sól, dusimy na małym ogniu, aż cały płyn odparuje, na koniec dodajemy suszony majeranek.
  • Masłem cukiniowo-paprykowym (ciepłym lub zimnym) smarujemy wcześniej przygotowane chlebki z patelni.

2 komentarze: