Lubię spontaniczne pomysły na nowe przepisy. Wchodzę do kuchni i zamieniam się w czarodziejkę. Dzisiaj z obiadu pozostało kilka ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków, wykorzystałam je do sałatki ze słodziutkimi pomidorkami koktajlowymi, które, ku mojemu zadowoleniu były na wagę w jednym z hipermarketów, bardzo dobry pomysł, pochwalam!
Nie marnujmy jedzenia, bo nawet z kilku pozostałych ziemniaków czy innych warzyw możemy przygotować wspaniałą kolację. Podobnie np. z chlebem, zróbcie pyszne grzanki do zupy lub bruschettę z czym tylko chcecie i co macie w lodówce, z resztek jedzenia naprawdę można wyczarować pyszności! Zobaczcie pomysły na weekend:
- 35 pomysłów na weekendowe śniadanie
- 8 przepisów na tosty i grzanki
- 25 dań z pomidorami!
- 22 dania z cukinią!
- 15 przepisów na dania z papryką
Sałatka ziemniaczana z papryką i pomidorkami
Składniki:
- 6-8 ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków
- 1 czerwona papryka
- 1/2 małej cukinii
- 250 g pomidorków koktajlowych czerwonych i pomarańczowych
- 1/2 pęczka natki z pietruszki
- sól
Przygotowanie:
- Ziemniaki kroimy w kostkę i rozkładamy na talerzu sałatkowym.
- Oczyszczoną z gniazd paprykę kroimy w kostkę razem z kolorowymi pomidorkami i układamy na ziemniakach.
- Cukinię kroimy na plasterki, a następnie w paski, układamy na pozostałych warzywach.
- Doprawiamy do smaku i oprószamy posiekaną natką z pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz