Ostatni weekend sierpnia ma być podobno upalny. Dzisiejsza sałatka to świetny pomysł na piknik, wypad za miasto czy spotkanie z przyjaciółmi. Gdziekolwiek się wybierzecie nie zapomnijcie, aby dużo pić. Naturalna woda źródlana z Toskanii Acqua Panna Toscana, którą otrzymałam od Smaki Południa idealnie pasuje do dzisiejszej sałatki.
Sałatka z kolorowymi pomidorkami
Składniki:
- 2 listki sałaty masłowej
- 4 rzodkiewki
- 4 duże różyczki świeżego brokuła
- 1/4 małej cukinii
- czerwona papryka, mała
- pomidorki koktajlowe pomarańczowe i czerwone
- 4 łyżki posiekanej natki z pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól
Przygotowanie:
- Warzywa myjemy i osuszamy.
- Układamy kolejno warstwami: liście sałaty, 2 rzodkiewki podzielone na ćwiartki, cukinię pokrojoną w plastry, a następnie w paski, pokrojoną w kostkę 1/2 papryki czerwonej, 2 różyczki brokuła, rozdzielone na mniejsze części połówki pomidorków koktajlowych pomarańczowych i czerwonych, skrapiamy oliwą z oliwek, dodajemy 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki i doprawiamy do smaku.
- Na wierzchu układamy pozostałe rzodkiewki pokrojone w ćwiartki, połówki pomidorków i różyczki brokuła, oprószamy solą i posypujemy posiekaną natką.
- Podajemy z ulubionym pieczywem.
Taką pyszna i pięknie zapakowaną sałatkę wszędzie można zabrać :)
OdpowiedzUsuńNie wiem, czy dotarła moja wiadomość... Żebym mogła dodać przepis do akcji we wpisie musi być aktywny banerek lub link do zaproszenia.