Niedawno zrobiłam zupę jarzynową, która podałam z chrupiącymi dodatkami: rzodkiewką i dymką, bardzo mi smakowała. Zachęcam i Was do przygotowania zup z chrupiącymi nowalijkami, zwłaszcza teraz kiedy na straganach pełno pięknych, kolorowych i zdrowych warzyw.
Zobaczcie także 40 pomysłów na letnie obiady
Zobaczcie także 40 pomysłów na letnie obiady
Jarzynowa zupa z kalafiorem, brokułami i młodą kapustą posypana rzodkiewką i dymką
Składniki:
- 2 duże marchewki
- 2 małe pietruszki
- 2 udka z kurczaka
- 1/3 brokuła
- 1 mały kalafior
- 1/4 dużej, młodej kapusty białej
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 pęczek dymki
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Umyte udka wrzucamy do 2 litrowego garnka z wrzącą wodą, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę marchew i pietruszkę.
- Gdy powstanie wywar, dodajemy poszatkowaną kapustę, różyczki kalafiora oraz brokuły.
- Gotujemy do miękkości, doprawiamy do smaku.
- Zupę podajemy z kawałkami rzodkiewki i posiekaną dymką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz