Pieczenia ciast to zdecydowanie nie moja specjalność, o wiele bardziej wolę wypieki na słono, ale koniec sierpnia i piękne śliwki na targach zmotywowały mnie do upieczenia ciasta śliwkowego z rumowym cappuccino. Śliwki zazwyczaj zajadam na surowo lub kupuję w sprawdzonych piekarniach drożdżówki ze śliwkami i kruszoną, posypane cukrem pudrem.
Na blogu jest kilka śliwkowych inspiracji, a dzisiaj powstała kolejna:
- Deser bezowy z porzeczkami i śliwką
- Knedle ze śliwkami
- Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów
- Śliwkowy sos
Śliwkowe ciasto z rumowym cappuccino
Składniki:
- 300 g dużych, słodkich śliwek
- 4 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki masła + masło do wysmarowania formy
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki drobnego, białego cukru
- 1 saszetka rumowego cappuccino
- 2 lyżeczki bułki tartej
Przygotowanie:
- Ciasto piekłam w foremce "keksówce".
- Masło w rondelku roztapiamy, dodajemy cukier i gasimy płomień; mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
- W tym czasie myjemy śliwki, usuwamy ogonki i pestki, dzielimy na pół, wkładamy do miseczki.
- Przesiewamy do mniejszej miski mąkę razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy cappuccino rumowe w proszku.
- Masło połączone z cukrem przelewamy do drugiej, dużej miski i stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i cappuccino oraz 4 jajka, cały czas ucieramy. Gdy masa będzie gładka i gęsta ciasto jest gotowe.
- Do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą blachy wlewamy ciasto, wygładzamy, na wierzchu układamy kawałki śliwek.
- Ciasto pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 st.
te śliwki bardzo fajnie zdobią ciacho :)
OdpowiedzUsuńzachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html