Chlebki z patelni, flatbread pokochałam od pierwszego spróbowania. Po raz pierwszy przygotowałam je już jakiś czas temu, a ponownie kilka dni temu, kiedy to miałam akurat pod ręką kartonik maślanki. Zabrałam się do pracy i zrobiłam pyszne chlebki z patelni.
Szukając inspiracji na cukinie w sieci, znalazłam pomysł na masło cukiniowe na Skoraq Cooks, które zainspirowało mnie do przygotowania własnej wersji. Kolejny, bardzo prosty i niezwykle smaczny dodatek z moim ulubionym warzywem!
Pamiętajcie, że na blogu do tej pory zebrałam już 30 przepisów z cukinią, zapraszam serdecznie do wspólnego gotowania z cukinią!
A jak smakuje połączenie flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym? Niebo w gębie, cienką warstwę masła rozprowadzamy na chlebku z patelni, składamy na pół i zajadamy! Brzmi zachęcająco? To do dzieła!
Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym
Składniki:
masło cukiniowo-paprykowe
- mała cukinia, nie wskazana jest w tym przepisie duża cukinia, która ma grubszą skórę, duże ziarenka, jest mniej chrupiąca i gorzka w smaku
- 2 szczypty słodkiej papryki w proszku
- 2 szczypty suszonego majeranku
- sól do smaku
- 1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
- Cukinie umytą i osuszoną ścieramy na tarce, na dużych oczkach, "łezkach".
- W rondelku roztapiamy masło, dodajemy potartą cukinię, słodką paprykę oraz sól, dusimy na małym ogniu, aż cały płyn odparuje, na koniec dodajemy suszony majeranek.
- Masłem cukiniowo-paprykowym (ciepłym lub zimnym) smarujemy wcześniej przygotowane chlebki z patelni.
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńsmakuje obłędnie!
Usuń