Cukinię zawsze mam pod ręką, podobnie jak czosnek, pomidory i paprykę. Gdy tylko uda mi się kupić małą, która jest smaczniejsza, bardziej chrupiąca i ma mniejsze pestki, z chęcią przygotowuje nowe przepisy. Na blogu znajdziecie już ponad 30 pomysłów na cukinię.
Surówka z cukinii z płatkami chili i natką z pietruszki
Składniki:
- 1 mała cukinia
- pęczek natki z pietruszki
- oliwa z oliwek
- przyprawa ostra w młynku Specialite,
- jasna część sałaty masłowej
- sól
Przygotowanie:
- Cukinię, natkę pietruszki i sałatę myjemy i osuszamy.
- Odcinamy oba końce cukinii i przy pomocy obieraka do warzyw wycinamy podłużne paski.
- Na talerzu rozkładamy porwane na mniejsze kawałki listki sałaty masłowej, na wierzchu układamy paski cukinii, skrapiamy oliwą z oliwek i oprószamy ostrą przyprawą, posypujemy posiekaną natką z pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz